Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bankernas marginal på bolån ökade under tredje kvartalet

Nyheter
Publicerad: 2020-11-11 08:29
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Bankernas bruttomarginal på bolån ökade med 18 punkter under det tredje kvartalet 2020.

Finansinspektionen meddelar under tisdagsmorgonen att bankernas bruttomarginal på bolån ökade med 18 punkter under det tredje kvartalet 2020. Vid utgången av det tredje kvartalet 202 låg marginalen på 1,44 procent, jämfört med 1,26 procent vid slutet av det andra kvartalet.

Lägre finansieringskostnader för bolån

FI driver att den osäkerhet som uppstod på de finansiella marknaderna i spåren av pandemins utbrott dämpades under det tredje kvartalet 2020. Riskpremier på kreditmarknaderna har minskat. Därmed har bankernas finansieringskostnad för bolån blivit lägre.

Utlåningsräntan på bolån har också sjunkit, men inte lika mycket som finansieringskostnaden. Då finansieringskostnaden minskat mer än utlåningsräntan har bruttomarginalen på bolån ökat under kvartalet.

Uppmanar konsumenter att förhandla om räntan

FI uppger att man publicerar bruttomarginalen på bolån som ett av flera verktyg som konsumenter kan använda vid förhandlingar om bolåneräntan.

”Det finns fortfarande ett förhandlingsutrymme för konsumenter om bolånevillkor. För att hålla nere sina räntekostnader är det viktigt att konsumenter håller sig informerade om vilka villkor de kan få hos olika långivare och förhandlar för att sänka sina räntekostnader. Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle det sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk”, skriver FI.


Dela sidan:
Skriv ut: