Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bakslag för SF och Nordisk film – får inte ut uppgifter om IP-adress

Nyheter
Publicerad: 2020-06-25 09:09
Fildelningssajten The Pirate Bay Foto: Vilhelm Stokstad

Patent- och Marknadsdomstolen avslår Svensk Filmindustri och Nordisk Films begäran att få ut namn på en användare som  gjort intrång i flera kända filmverk på Pirate Bay.

Svensk Filmindustri och Nordisk Film inkom med en ansökan om informationsföreläggande mot internetoperatören Obenetwork den 2 juni 2020. Obenetwork skulle enligt yrkandet ge filmbolagen information om namn och adress till en av Obenetworks användare. Vidare yrkade filmbolagen att, utan att höra Obenetwork, vid vite om 100 000 kronor att förbjuda bolaget att förstöra den information som omfattades av yrkandet om informationsföreläggande.

Patent- och marknadsdomstolen biföll redan dagen efter yrkandet om säkerhetsåtgärd. 

Avslag

Nu har domstolen dock kommit fram till att avslå filmbolagens informationsföreläggande och häva säkerhetsåtgärden.

Användaren som filmbolagen vill ha uppgifter om har använt Pirate Bay och gjort intrång i filmverken ”Tills Frank skiljer oss åt”, ”Ted”, ”Pippi Långstrump på de sju haven”, Lyckligare kan ingen vara”, ”Halvdan Viking” och All Inclusive”.

Enligt filmbolagen är det Obenetwork som tillhandahåller den IP-adress som The Pirate Bay använder.

Obenetwork bestrider

Obenetwork har bestridit yrkandet, i första hand på grund av att Obenetwork är fel svarande. IP-adressen är registreras till OVPN Integritet AB som i sin tur är en internetleverantör som delar ut IP-adresser till slutkunder. Obenetwork uppger att man saknar uppgifter om OVPN:s slutkunder.

”Ett krav på datalagring åligger den aktör som är närmast slutkunden, i detta fall OVPN. Obenetwork är således inte rätt mottagare för det aktuella informationsförläggandet”, har bolaget uppgett enligt beslutet från domstolen.

I andra hand har Obenetwork bestridit yrkandet på grund av att de abonnentuppgifter som Obenetwork besitter är publikt tillgänglig information. 

En förutsättning för den andra verksamheten

Filmbolagen har dock uppgett att Obenetworks verksamhet är en förutsättning för OVPN:s verksamhet och att Obenetwork  därför har möjlighet att skaffa fram de relevanta uppgifterna från OVPN, som dessutom inte är anmäld till Post- och telestyrelsen enligt lagen om elektronisk kommunikation.

Obenetwork har då invänt att att de inte nödvändigtvis utgör en vital del av OVPN:s drift och att de endast har skyldighet liksom möjlighet att logga information om sin slutkund, i detta fall OVPN.

Domstolen konstaterar

Patent- och Marknadsdomstolen konstaterar att filmbolagen inte lyckats visa att Obenetwork har tillgång till de uppgifterna som de begär information om och därför avslås ansökan om informationsföreläggande.

Eftersom filmbolaget inte lyckats visa detta saknas det även skäl för ett interimistiskt förbud och därför hävs detta, enligt domstolen.

– Pirate Bay fortsätter att orsaka stor skada för rättighetshavare och har gjort det under mycket lång tid. Det ligger i deras intresse att gömma sig från rättsvårdande myndigheter. De nyttjar samhällsviktiga tjänster och de gör allt vad de kan för att dölja sig och försvåra lagföring. Även om ansökan avslogs fanns det anledning att agera då vi såg att ett svenskt bolag säljer tjänster som nyttjas för den olagliga verksamheten, säger Filmbolagens ombud juristen Sara Lindbäck från Rättighetsalliansen.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.