Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bakläxa för tingsrätten när tidigare våldtäktsfriad fälls

Nyheter
Publicerad: 2020-01-15 14:28
Genrebild. Foto: Jessica Gow /TT

Enligt tingsrättens friande dom hade mannen inte förstått att kvinnan sov när han penetrerade henne med sina fingrar.
Kvinnan kunde nämligen ”i sitt sömniga tillstånd” ha betett sig på ett sätt som gett intrycket att hon var vaken.
Denna möjlighet kan dock ”helt bortses ifrån” menar hovrätten och dömer istället mannen till ett års fängelse för våldtäkt.

En nu 23-årig man åtalades i Jönköpings tingsrätt för våldtäkt efter en händelse i Huskvarna i maj 2018. Ett antal personer hade varit på efterfest hemma hos 23-åringen och bland annat badat i hans badtunna. En kompis till 23-åringen och en kvinna hade under natten sex med varandra i husets källare. Mannen lämnade sedan bostaden medan kvinnan sov vidare.

Chockades

Kvinnan har uppgett att hon senare under på morgonen vaknat av att någon penetrerat henne hårt med fingrarna. Hon har först trott att det var mannen som hon somnat ihop med, men känt att det ändå inte var ok eftersom hon låg och sov. Hon hade sedan blivit chockad när hon insett att det var 23-åringen som låg bredvid henne i sängen.

23-åringen uppgav själv att det var hans kompis som tidigt på morgonen kommit upp till honom. Han skulle då åka och jobba och hade inte lyckats väcka kvinnan, som också behövde komma upp till jobbet. 23-åringen hade då lovat att ta hand om saken och gått ned och pratat med kvinnan, som dock sa att hon ville sova vidare. 23-åringen hade då frågat om han fick sova med henne och det fick han. De hade sedan ”legat sked” ett tag och när han frågade om han fick ta på kvinnan hade hon sagt ja. Han skulle sedan ha vidrört hennes underliv ytligt under en kortare stund, men varit trött och ”inte orkat”. Det hela hade då avslutats och 23-åringen hade sagt att kvinnan måste gå upp.

Före samtyckeslagen

Tingsrätten ansåg att det redan av 23-åringens egna uppgifter framgick att han hade utsatt henne för en handling jämförlig med samlag. Domstolen ansåg också, med stöd av vittnesuppgifter om kvinnans starka reaktion, att det var bevisat att mannen inlett den sexuella beröringen när kvinnan på grund av sömn befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

23-åringens egen berättelse beskrevs av tingsrätten som ”kortfattad” och det var enligt domstolen ”mindre troligt” att kvinnan – med tanke på hur trött hon nyss varit – skulle ha velat ha sex med 23-åringen. Samtidigt var det enligt domstolen möjligt att kvinnan ”i sitt sömniga tillstånd” – och i tron att hon berördes av den man hon tidigare haft sex med – kunde ha uppfattats som att hon var vaken. Det var därför inte bevisat att 23-åringen förstått att kvinnan sov och han hade därför inte haft uppsåt till våldtäkt – något som gjorde att mannen friades. Den nya samtyckeslagstiftningen trädde i kraft först månaden efter händelsen och var därför inte tillämplig.

Göta hovrätt fäller

Göta hovrätt ändrar nu tingsrättens dom och fäller mannen för våldtäkt, mindre grovt brott.

Enligt hovrätten finns det ingen anledning att ifrågasätta kvinnans uppgifter – som vinner stöd även av tre vittnesmål om hur hon efter händelsen reagerat med ”ett sinnestillstånd av chock, panik, gråt och nedstämdhet”. Kvinnan har också genast polisanmält och uppsökt gynakut – något som ”rimligtvis inte görs lättsinnigt”. Läkarens journalanteckning anger även att kvinnan beskrivit ett övergrepp med fingrar i hennes underliv.

Mannens uppgifter beskrivs samtidigt av hovrätten som ”påtagligt kortfattade”. Det är också ”anmärkningsvärt att han inte kunnat redogöra för någonting av vad han och målsäganden pratade om under de fem till tio minuter som föregick den sexuella handlingen”. Helt kort före den påstått frivilliga samvaron ska kompisen utan framgång ha försökt väcka kvinnan genom att ruska om henne två gånger – något som rimmar illa med 23-åringens version.

Ett års fängelse

”Att målsäganden i sömnen skulle ha agerat på ett sätt som gjorde att [23-åringen] fick uppfattningen att hon var vaken och ville ha någon form av sexuellt umgänge har inte ens påståtts av [23-åringen] och är en möjlighet som hovrätten helt bortser ifrån”, fortsätter hovrätten. 23-åringen fälls nu alltså istället för våldtäkt, som dock med hänsyn till bland annat den kortvariga beröringen ska anses som mindre grov.

23-åringen döms nu till ett års fängelse och åläggs även att betala skadestånd till kvinnan med drygt 80 000 kronor. (Blendow Lexnova)

Bli premiumkund och ta del av alla underliggande handlingar för endast 69 kronor/månad.


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se