Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Båda männen får livstid för styckmordet i Karlskrona

Nyheter
Publicerad: 2021-09-14 11:06
Foto: Leif R Jansson/ SCANPIX

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer de båda åtalade männen till livstids fängelse för styckmordet på en 57-årig man i Karlskrona förra året.
Enligt hovrätten har de uppgifter som en av mördarna lämnat under utredningen inte varit tillräckligt avgörande för att han ska få ett tidsbestämt straff.

Det var den 27 juli förra året som den 57-årige mannens son ringde till Polisen och uppgav att hans far var försvunnen. Enligt sonens uppgifter hade han träffat pappan på kvällen två dagar tidigare och denne hade då ”haft bråttom iväg” från deras möte.

Dagen efter, när Polisen undersökte lägenheten, hittades 57-åringens blod i såväl faderns lägenhet som i den båt som grannarna sett sonen och dennes pojkvän ”lasta med tunga väskor” två dagar tidigare.
I samband med detta inleddes en stor sökinsats för att hitta 57-åringens kvarlevor, som misstänktes ha dumpats i vattnet.
Sökinsatsen pågick fram till den 30 oktober då sonens pojkvän påkallade förhör och berättade var kvarlevorna fanns.

I slutet av april förra året kom 57-åringens son och dennes pojkvän, båda i 20-årsåldern, att åtalas för mord och brott mot griftefriden.

Sonen fick livstids fängelse

Blekinge tingsrätt kom att döma de båda unga männen i enlighet med åklagarens åtal. Enligt tingsrätten var det styrkt att sonen mördat sin far med en skiftnyckel, att pojkvännen styckat kroppen samt att de båda tillsammans grävt ned kvarlevorna på en ö i Karlskrona skärgård.
Tingsrätten ansåg att gärningen ”föregåtts av sådan planering” att de båda männen, tillsammans och i samförstånd, skulle dömas för mord.

57-åringens son dömdes till livstids fängelse medan pojkvännen dömdes till 18 års fängelse. Vid påföljdsvalet beaktade tingsrätten särskilt att sonen mördat sin egen far.
När det gällde pojkvännen fanns, förutom en rad försvårande omständigheter, dock förmildrande omständigheter i form av att han frivilligt lämnat uppgifter som varit av väsentlig betydelse för utredningen av brottet och återfinnandet av kroppen.

Hovrätten dömer båda till livstid

Idag meddelade Hovrätten över Skåne och Blekinge att man skärper straffet för pojkvännen och dömer även honom till livstids fängelse. Enligt hovrätten påverkar inte billighetsskälet, det faktum att han lämnat viktiga uppgifter för utredningen, straffmätningen på sådant sätt att han ska få ett tidsbestämt straff.

– Även om 23-åringens uppgifter har varit av väsentlig betydelse för utredningen bedöms de i detta fall inte ha varit av det särskilt påtagliga slag som bör krävas för att påföljden ska bestämmas till ett tidsbestämt straff i stället för till livstids fängelse, säger rättens ordförande och hovrättslagmannen Björn Hansson i ett pressmeddelande.

Livstidsdomen för sonen till den mördade 57-åringen fastställdes.


Dela sidan:
Skriv ut: