Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Avvaktande läge bland Sveriges egenföretagare

Nyheter
Publicerad: 2022-06-07 08:19
Foto: Janerik Henriksson / TT

SEB:s Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, sjunker från förra månadens notering på 11 enheter till 10. I månadens undersökning stiger två av tre ekonomiska indikatorer.

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden är oförändrad från förra månaden på 28 procent. Andelen företagare som tror på en negativ utveckling ökar med en enhet från 17 procent till 18 procent, medan andelen som tror på oförändrad utveckling minskar med två enheter från 53 till 51 procent.

Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling. Indikatorn ligger i denna mätning på 10 enheter vilket är en minskning med 1 enhet från förra månaden.

Orosmolnen

– Orosmolnen i svensk ekonomi är många för tillfället. En hög inflation, stigande räntor och energipriser som inte tycks vända ner i första taget skapar en del osäkerhet om vart ekonomin är på väg. Det är därför naturligt att egenföretagare, som spelar en central roll i det ekonomiska ekosystemet, nu blir mer avvaktande i sin framtidstro, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

På frågan hur tre ekonomiska indikatorer (omsättning, likviditet och arbetstid) utvecklats under den senaste månaden jämfört med föregående månad, svarar företagarna att omsättning och arbetstiden ökat denna månad medan likviditeten varit oförändrad. Även dessa indikatorer mäts som balansmått, det vill säga andelen som uppger en ökning minus andelen som uppger en minskning.

Ekonomiska indikatorer

Omsättningen stiger från plus 2 till plus 4 och arbetstiden från 0 till plus 4. Likviditeten ligger på 5 och är således oförändrad jämfört med föregående månad.

– De flesta ekonomiska indikatorer rör sig i rätt riktning vilket vittnar om att många företagare lyckats föra över ett högre kostnadstryck till sina slutkunder och håller sig därmed konkurrenskraftiga. Sommaren står dock runt hörnet vilket kan komma få genomslag på de ekonomiska indikatorerna när många verksamheter går ner på sparlåga under semestern, säger Américo Fernández.


Dela sidan:
Skriv ut: