Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Avbröt rekrytering av kvinna efter graviditetsbesked

Nyheter
Publicerad: 2021-06-03 10:29
Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Hasse Holmberg/TT

En ideell förening med verksamhet inom hälso- och sjukvårdsbranschen medger nu att det var diskriminering när föreningen avbröt en rekrytering efter att det blivit känt att den sökande kvinnan var gravid.
Det framgår av ett pressmeddelande från Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Den aktuella föreningen är knuten till ett europeiskt samarbetsprojekt med verksamhet inom utveckling av hälso- och sjukvård. Organisationen hade intervjuat samtliga kandidater, och därefter erbjudit kvinnan den aktuella tjänsten. Hon hade också svarat att hon var intresserad av tjänsten och samtidigt berättat att hon var gravid. Hon förklarade dock att hon var intresserad av att hitta lösningar, som att till exempel arbeta deltid under föräldraledigheten. Organisationen svarade med att dra tillbaka anställningserbjudandet eftersom man ansåg sig behöva någon som kunde arbeta heltid.

Fråga om könsdiskriminering

Den aktuella tjänsten var en tidsbegränsad anställning på ett år, med möjlighet till förlängning. I platsannonsen nämndes att tjänsten var på heltid men deltidsarbete kunde komma ifråga under specifika omständigheter.

DO ansåg efter utredning att det var fråga om ett missgynnande med en klar koppling till graviditet, och det därför var fråga om könsdiskriminering. DO valde till följd av detta att lämna in stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Kvinnan får 70 000 kronor i ersättning

Föreningen medger nu att det var diskriminering att avbryta rekryteringen av kvinnan. Mot bakgrund av medgivandet har DO träffat en överenskommelse med föreningen som innebär att kvinnan får drygt 70 000 kr i ersättning.

– Diskrimineringsskyddet för arbetssökande omfattar hela anställningsförfarandet. Om arbetsgivaren avbryter en rekrytering av skäl som har samband med arbetssökandens graviditet är det fråga om diskriminering, säger Isabelle Arsova på DO.

I och med överenskommelsen är tvisten avgjord och Arbetsdomstolen har nu avskrivit målet.


Dela sidan:
Skriv ut: