Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”För att klara av den svåra situationen krävs det att lagar och förordningar följs”

Debatt
Publicerad: 2015-10-20 09:25

DEBATT – av Anders Bergstedt, fd kriminalpolis

 

Problemen med tiggare och flyktingar har skapat oro och motsättningar i samhället som vi aldrig upplevt tidigare. Lagar och förordningar som har betraktats som grundpelare gäller plötsligt inte. Insatsen Reva för att identifiera och avvisa personer som olagligt uppehöll sig i Sverige fick kraftig kritik. Den påstods vara rasistisk och efter all kritik lades projektet ner.

De svårigheter vi ser nu började då riksdag och regering tog bort möjligheten för polisen att avvisa EU-medborgare som saknar medel för sitt uppehälle och eller har varit här mer än tre månader.

Tiggarna från främst Rumänien och Bulgarien byggde olagliga bosättningar, bodde och sov på gator, torg och privat och allmän mark. De orsakade nedskräpning och sanitära problem och privata som drabbades fick inte hjälp av polis och kronofogde. Tiggarna störde verksamheten för butiker men handlarnas problem och protester vändes istället mot dem.

Många tiggare har varit här länge och missbrukar tremånadersregeln. Socialförvaltningar betalade hemresebiljetter men personerna återkom och hade med sig barn och ville då ha insatser enligt FN:s barnkonvention. Nu har polisen gett upp och ingen kontroll sker av tiggarnas uppehållsrätt.

Samtidigt som problemen ökade och samhället stod alltmer handlingsförlamat uppstod dagens flyktingsistuation. Ingen hade räknat med att flyktingar utan identifiering, pass och visum skulle välla in i Schengenområdet i denna omfattning utan att kunna stoppas eller kontrolleras. Dublinförordningen med asylansökan i första EU-land gällde plötsligt inte.

De flesta flyktingarna kommer från Syrien och Irak men från Afghanistan kommer flest ensamkommande flyktingbarn och totalt har flyktingar därifrån tredubblats under 2015. Dessa länder dräneras nu på högutbildade som söker sig en bättre framtid.

De flesta ville till Tyskland och Sverige och släpptes med lättnad vidare av andra länder som drabbats av en situation de inte klarade av. Vid Sveriges gränser stod tull och polis och tittade på utan att ingripa annat än mot svenskar som bistått med transport över gränsen. Politikerna snarast supportade flyktingarnas val av tillflyktsland och förnyade Fredrik Reinfeldts uppmaning att vi skulle ”öppna våra hjärtan”.

Det har Sveriges innevånare verkligen gjort innan det stod klart att alla möjligheter att på ett bra sätt ta emot flyktingarna var fyllda och att 6 000 som tidigare fått avvisningsbeslut inte lämnade flyktingförläggningarna. Före krisen fanns 17 000 illegala som det finns avvisningsbeslut på. Om de lyckas hålla sig kvar här 18 månader kan de ansöka om asyl på nytt och har då alla möjligheter att få stanna. Snart kan vi ha 50 000 illegala.

Flödet av flyktingar är okontrollerbart och inga platser finns kvar för förvarstagande. Polisen gör inga insatser för att söka efter de illegala vilket både Morgan Johansson och Stefan Löfven har krävt. Det är ingen överraskning att rikspolischefen Dan Eliasson och Mats Löfving, chef för NOA (fd. Rikskriminalen) inte ställer upp på beskrivningen. De är ju tillsatta av regeringen.

Det blir alltmer skrämmande hur också Sverige drabbas av att EU sätter sej över medlemsländernas nationella bestämmanderätt och river ner skyddsnät då det gäller gränser, ekonomi och sociala åtaganden. FN och EU har totalt misslyckats med att ge oss en bättre värld. Det har i högsta grad blivit tvärtom. Nu måste våra politiker slå vakt om att Sveriges lagar följs så att vi klarar av den här situatinen.

 

 

 

 

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: