Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Att jag som jurist tjänar över snittet hjälper inte – nya amorteringskravet är en katastrof för unga”

Debatt
Publicerad: 2018-04-25 10:44

DEBATT – av juristen Sarah Edstroem, Stockholm. 

 

Det nya amorteringskravet är en katastrof för unga. Även en välutbildad person med hög lön kan inte längre köpa en bostad i Stockholmsområdet ens om man får hjälp av sina föräldrar.

Tre dagar. Det var allt det tog för att slängas tillbaka in i mörkret. Tre dagar och det nya amorteringskravet.

Efter att under en längre tid ha gått på olika visningar, visste jag vad jag letade efter. Jag hade diskuterat med mina föräldrar hur de skulle kunna hjälpa mig med att köpa en lägenhet. Pappa skulle vara snäll att betala kontantinsatsen och mamma skulle gå in i samägande för den delen det saknades kapital för.

Allt var klart. Jag hade sett en lägenhet på Hemnet som jag kände starkt för och därför gick jag in på min internetbank för att dubbelkolla lånelöftet. Jag hade önskat att det var på en högre summa men som tur är tillhör jag den privilegierade skaran som har föräldrar som kan skjuta till kapital om det skulle behövas.

Till min förvåning kunde jag inte hitta mitt lånelöfte och började räkna tillbaka när jag fick mejlet om att jag skulle kunna få låna 1,9 miljoner kronor till en månadskostnad på 3 000 kronor och en insats på 15 procent. Totalt skulle jag kunna låna 2,45 miljoner kronor själv. Sedan såg jag det. ”Giltigt till 2018-04-15.” Det var för tre dagar sedan.

Jag ringde upp banken och sa att mitt lånelöfte gick ut för tre dagar sedan och att jag skulle behöva förnya det, för nu är jag nära ett bostadsköp.

Det blev tyst i luren. Sedan kom ett ”hm…” och sedan kom orden som skulle förändra min situation från lovande till hopplös: ”Med tanke på att amorteringskravet införlivats kan du nu max få låna 1,5 miljoner kronor”.

Det skulle innebära att jag med kontantinsatsen nu skulle kunna köpa lägenheter för 1,75 miljoner kronor. Alla som har tittat på lägenheter i Stockholmsområdet vet att hitta en lägenhet med ett sådant utgångspris är som att hitta guldet vid regnbågens slut.

Jag har inget dåligt jobb. Jag är utbildad jurist med arbetslivserfarenhet och tjänar över snittet för personer i min ålder. Hur kunde detta hända?

Efter att ha suttit och deppat tänkte jag ”jaja, jag är inte den enda som drabbas”, sedan plingade telefonen.

Lägenheten i Fredhäll som jag hade tittat på två dagar tidigare var nu uppe i 3,51 miljoner kronor, vilket är 760.000 kronor mer än utgångspriset.

Det plingade till en gång till. Lägenheten i Solna som jag hade tittat på tre dagar tidigare var uppe i 3 miljoner kronor, en ökning med 550.000 kronor. Det som störde mig mest med den lägenheten är att den visade sig vara ett renoveringsobjekt. Bilderna hade uppenbart blivit retuscherade. Även planlösningen kan diskuteras och nu hade den stigit med över en halv miljon kronor och budgivningen var ännu inte avslutad.

Vad betyder då amorteringskravet för mig? Jag går in på Bostadsförmedlingen hemsida och skrollar runt, något jag brukar göra till och från. Efter elva år i bostadskö har jag relativt god chans på en tvåa utanför Södertälje. Det skulle ta mig ungefär en 1,5 timme till jobbet, totalt tre timmar varje dag.

Den fråga jag ställer mig är hur jag kunde vara så dum i huvudet att jag flyttade hem från Tyskland. Jag borde flytta tillbaka. Där har de om inte annat en hyresmarknad som fungerar.

Här har makthavarna lyckats göra situationen för unga som ska ordna sitt första boende ohållbar.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik – klicka här


Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: