Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Åtalsbeslutet mot Bonnesen skjuts upp

Nyheter
Publicerad: 2021-11-24 07:30
Swedbanks tidigare vd och koncernchef Birgitte Bonnesen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett beslut om åtal mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen har återigen skjutits upp efter att hon begärt, och beviljats, ytterligare tid för att yttra sig om utredningsmaterialet, enligt Dagens Industri.

Ekobrottsmyndighetens förundersökning mot Birgitte Bonnesen var klar för snart ett år sedan och i januari 2021 skickades till henne på så kallad slutdelgivning.

Tidsfristen för att begära kompletteringar har flyttats fram flera gånger och nu senast har den flyttats fram ytterligare en gång på försvararnas begäran, till den 3 december.

Då kommer beslut om åtal

Thomas Langrot, chefsåklagare på EBM, uppger för DI att han därefter kommer att ta beslut om ett eventuellt åtal mot Birgitte Bonnesen, som fick sparken från Swedbank i mars 2019 i samband med att den stora penningtvättsskandalen nystades upp.

I samma veva inleddes en förundersökning mot henne för grovt svindleri som gäller de uttalanden hon gjorde hösten 2018 om penningtvättsriskerna i Swedbank och hur dessa hanterats.

Omfattande material

Enligt Thomas Langroth rör sig förundersökningen mot Birgitte Bonnesen om ett förhållandevis stort material.

– Det är en omfattande utredning och kompletteringar har genomförts. Även partsinsyn bedömer jag kan ingå i denna tidsperiod. Så sammanfattningsvis har jag bedömt att det är skäligt att gå med på förlängning i detta fall till den 3 december 2021, säger han.

Den aktuella förundersökningen ska röra sig om två brottsrubriceringar: obehörigt röjande av insiderinformation, kopplat till att Swedbank informerade vissa ägare om att SVT:s Uppdrag granskning synade banken, samt grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation kopplat till Birgitte Bonnesens uttalanden 2018. 


Dela sidan:
Skriv ut: