Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Åtalas för grovt Ponzi-bedrägeri mot 134 målsäganden

Nyheter
Publicerad: 2023-03-15 10:32

Grundaren och företrädaren för företaget Kambua åtalas nu av åklagare på Ekobrottsmyndigheten.
Brottsmisstankarna gäller grovt bedrägeri mot sammanalagt 134 målsäganden, genom ett investeringsbedrägeri i en påstådd spelverksamhet där målsägandena har investerat totalt cirka 85 miljoner kronor.
Åklagaren yrkar på skadestånd på minst 50 miljoner kronor.

De flesta av de 134 målsägandena är bosatta i Sverige, men några av dem fins i våra nordiska grannländer. Enligt Ekobrottsmyndigheten har bolaget Kambua marknadsfört en investeringsprodukt som har utlovats kunna skapa avkastning från spel, så kallad sports trading, på olika bettingsajter. De har vidare påstått att de har tillgång till ”en unik programvara” som årligen ger avkastning på 25 procent på insatt kapital.

– Någon fungerande programvara har dock inte kunnat konstateras och utredningen har visat att det överhuvudtaget inte har förekommit någon spelverksamhet, säger Mikael Pihl, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

De som valt att investera har förbundit sig att låsa sina investeringar hos Kambua i minst två år. När investerarna har begärt att få sin utlovade avkastning har de bara fått tillbaka en del av pengarna eller inga pengar alls.

Fem års brottstid

Den misstänkta brottsligheten som omfattas av åtalet ska ha ägt rum mellan september 2014 och december 2019.

– Utredningen har visat att investerarna blivit vilseledda och att de utsatts för ett större så kallat Ponzi-bedrägeri, vilket innebär att investerarnas insatser och avkastning inte betalas från vinster i en spelverksamhet, utan från andra investerares insatta kapital, säger Mikael Pihl.

Skadeståndsanspråken landar på minst 50 miljoner kronor och det tillkommer sannolikt anspråk från ett 20-tal målsäganden som företräds av ett i målet förordnat målsägandebiträde.

Fakta: Vad är ett ponzibedrägeri?

Ponzibedrägeri bygger på löften om stor avkastning – löften som sedan inte hålls. Istället för att skapa avkastning för de insatta medlen används de för att betala ut avkastning till andra investerare. Det skapas i realitet alltså ett underskott som hela tiden måste täckas med pengar från nya investerare.


Dela sidan:
Skriv ut: