Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Arriva överklagar beslut om tågpersonals toapauser

Nyheter
Publicerad: 2019-11-07 10:01
Foto: Johan Nilsson/TT

Ett beslut från Arbetsmiljöverket om att personalen på Pågatågen i Skåne ska ha rätt till toalettpauser efter två och en halv timmes arbete har överklagats av tågoperatören Arriva. Det rapporterar tidningen Publikt. 

Enligt Publikt uppmärksammades tågpersonalens toalettpauser när ett skyddsombud lämnade in en begäran efter att ha hört om att personal bland annat tvingas avstå från dryck och använda buskar vid stationer som toalett. 

Arriva införde då toalettpauser för tågpersonalen efter tre och en halv timmes arbete – vilket Arbetsmiljöverket inte fann vara tillräckligt vid en senare inspektion. Arbetsmiljöverket satte istället gränsen till två och en halv timme. 

Arriva: kan gå på passagerartoaletter

Enligt Publikt anförde Arriva i ett svar till Arbetsmiljöverket att det räcker med det faktum att lokförare har rätt att stanna tåget om de behöver gå på toaletten, samt att tågvärdarna har möjlighet att använda toaletterna i tåget som är avsedda för passagerarna. 

Men det anser inte Arbetsmiljöverket vara acceptabelt. I sitt yttrande över Arrivas överklagan avfärdar Arbetsmiljöverket argumentet om att kunna stanna tågen, samt skriver att ”det förekommer att dessa [passagerartoaletterna, reds. anm] är rejält nedsmutsade”. 

Överklagat till förvaltningsrätten

Nu har Arriva överklagat Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten. Det blir därför upp till rätten att ta ställning till hur långt tågpersonalen ska ha mellan toalettpauserna.

Eftersom tidtabellerna måste anpassas ger Arbetsmiljöverket Arriva fram tills den sista januari år 2021 för att vidta åtgärder.


Dela sidan:
Skriv ut:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se