Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Arbetsklimatet på EBM granskas i två ärenden

Nyheter
Publicerad: 2021-09-08 10:07
Monica Rodrigo

Ekobrottsmyndighetens omtalade arbetsklimat utreds nu i två separata ärenden av Arbetsmiljöverket, enligt Dagens Industri.

Arbetsklimatet på Ekobrottsmyndigheten har under de senaste åren varit väl omdiskuterat. Bara under det senaste året har myndigheten och dess generaldirektör Monica Rodrigo kritiserats vid flera tillfällen. Mest uppmärksammat var när en åklagare till slut köptes ut efter en kontroversiell omplacering som var nära att hamna i Arbetsdomstolen.

Utreder den psykosociala arbetsmiljön

Arbetsmiljöverket utreder nu den psykosociala arbetsmiljön på Ekobrottsmyndigheten, avslöjar Dagens Industri. Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöinspektör Susanne Wessberg har initierat ett ärende på eget bevåg.

– Vi granskar arbetsgivarens förebyggande systematiska arbetsmiljöarbete när det handlar om just kränkande särbehandling, säger hon till Di.

Enligt Susanne Wessberg har urvalet av EBM inte enbart skett slumpmässigt, utan också ”utifrån vad man har sett och hört.”

En läkare har anmält arbetsmiljön på EBM

Det har även kommit in en extern anmälan till Arbetsmiljöverket från en läkare i västra Stockholm. Då anmälan är så gott som helt belagd med sekretess, har DI inte kunnat redogöra för hur många patienter som ligger till grund för anmälan.

I somras skickade Arbetsmiljöverket in en skrivelse där man krävde att EBM skulle redovisa hur man senast hade undersökt ”den organisatoriska och sociala arbetsmiljön avseende faktorer som kan leda till kränkande särbehandling”. Därtill ska EBM även skicka in sin eventuella riskbedömning tillsammans med åtgärder och handlingsplan för de fall där kränkande särbehandling sker.

Någon medarbetarundersökning har dock inte skett på myndigheten sedan 2015, enligt DI.


Dela sidan:
Skriv ut: