Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Arbetsförmedlingen: Förvånansvärt motståndskraftig arbetsmarknad

Nyheter
Publicerad: 2023-03-14 07:48
STOCKHOLM 2020-09-28 Arbetsförmedlingens huvudkontor i Solna. Foto: Simon Rehnström / SvD / TT / Kod: 30386 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen **

Arbetslösheten ligger kvar på samma nivå som förra månaden – samtidigt som antalet lediga jobb är ovanligt många. 

I slutet av februari var drygt 341 000 personer inskrivna som arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,5 procent. Det kan jämföras med 7,2 procent samma månad i fjol. 

Lediga jobb

Samtidigt har många arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens och antalet nya lediga platser är på en fortsatt hög nivå. Enligt Arbetsförmedlingen anmäldes 188 900 lediga jobb i Platsbanken under februari.

– Vi har en förvånansvärt motståndskraftig arbetsmarknad, vi ser ännu inte att den ekonomiska nedgången har påverkat arbetslösheten nämnvärt. Det råder fortfarande stor osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen. Men ju längre osäkerheten håller i sig, desto större risk för en sämre utveckling, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Varsel under februari

I februari varslades närmare 15 700 personer. Den absoluta majoriteten innefattar ett stort varsel som inte är konjunkturrelaterat.

– Vårt uppdrag är ju att bidra till en så väl fungerande arbetsmarknad som möjligt. Det viktigaste nu är att se till att minska och förhindra att fler går in i långtidsarbetslöshet. Det handlar om att se till att fler får ta del av utbildningar och subventionerade anställningar, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.


Dela sidan:
Skriv ut: