Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Arbetsförmedlingen får JO-kritik för långa handläggningstider

Nyheter
Publicerad: 2021-12-27 09:51
Arbetsförmedlingens huvudkontor i Solna. Foto: Simon Rehnström / SvD / TT /

Arbetsförmedlingens handläggningstid uppgick till över fyra månader i ett omprövningsärende.
Nu kritiseras myndigheten av JO som anser att Arbetsförmedlingen inte kunnat presentera någon godtagbar förklaring till den långa handläggningstiden.

Mannen JO-anmälde Arbetsförmedlingen och riktade kritik mot deras långa handläggningstider i ärenden som rörde omprövningar. Enligt mannen hade han i ett sådant omprövningsärende fått beskedet att handläggningstiderna hos Arbetsförmedlingen uppgick till 20 veckor.

JO beslutade att hämta in handlingar i ärendet och begärde att Arbetsförmedlingen skulle yttra sig över anmälan. Av myndighetens yttrande framgick att en omprövningsakt i mannens ärende öppnades i diariet den 8 oktober förra året. Det företogs sedan vissa kontakter mellan myndigheten och mannen fram till den 19 november innan beslut i ärendet fattades den 16 februari i år. Ärendet var, enligt myndigheten, ”inte utmärkande i omfattning eller komplexitet”.

Kritiseras av JO

Justitieombudsmannen konstaterar nu i sitt beslut att Arbetsförmedlingen inte kunnat presentera någon godtagbar förklaring till att handläggningstiden i ärendet uppgått till fyra månader – vilket myndigheten förtkänar kritik för.

Arbetsförmedlingen har i sitt remissvar uppgett att handläggningstiderna i ärenden om omprövning har ökat ”markant” efter sommaren 2020 och att handläggningstiderna i maj i år uppgick till i snitt 12 veckor. Detta ser JO ”allvarligt” på och utlovar i beslutet att följa utvecklingen på området. Justitieombudsmannen kommer även att, vid en särskild inspektion, granska Arbetsförmedlingens handläggning av dessa ärenden.


Dela sidan:
Skriv ut: