Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Antalet unga som vill skuldsanera ökar kraftigt

Nyheter
Publicerad: 2020-09-16 08:33
Foto: Jessica Gow / TT /

Antalet svenskar som ansöker om skuldsanering hos Kronofogden ökar kraftigt.
Störst är ökningen bland unga – som oftast får avslag på sin ansökan.
– Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär. De har en bild av att det bara är att beställa en sanering och sedan få skulderna avskrivna, och så är det inte, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

Under årets första halvår inkom 15 325 ansökningar om skuldsanering till Kronofogden, vilket innebar en ökning med 41 procent jämfört med samma period ifjol och den högsta siffran någonsin.
Ökningen är särskilt kraftig för unga mellan 18 och 34 år. Här handlar det om mer än en fördubbling i jämförelse med fjolåret.

– Vi ser förstås positivt på fler ansökningar, eftersom en skuldsanering kan vara en väg ut ur svåra skuldproblem. Men vi är bekymrade över att så många unga söker, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

– Vi fokuserar nu på att få ”rätt personer” att ansöka och arbetar för att ge snabba besked till alla yngre som saknar förutsättningar att få skuldsanering, så att de kan få annan nödvändig hjälp istället, exempelvis hos kommunernas budget- och skuldrådgivare. Om de inte får hjälp, finns en stor risk att de fastnar i en långvarig och negativ skuldspiral.

Unga har sällan tillräckligt stora skulder för sanering

För att Kronofogden ska bevilja skuldsanering ska den skuldsatta ha gjort allt hen kan för att förbättra sin situation. Ett annat kriterium är att personen inte kommer att kunna betala tillbaka sina skulder inom ”överskådlig tid”. Hur lång den perioden är varierar, men det kan handla om allt från sju till tolv år för olika individer.

Per- Olof Lindh menar att unga personer sällan har dragit på sig sådana skulder att de inte beräknas kunna betala av dessa inom överskådlig tid.

– Unga människor har sällan dragit på sig så stora skulder att de inte klarar av att betala av dem på så lång tid. Det kan handla om 25 000–30 000 kronor och det räknar vi med att de ska kunna betala tillbaka. De uppfyller med andra ord inte ett av de grundläggande kraven för att få sanering, säger Per-Olof Lindh.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.