Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Antalet lediga jobb rekordhögt under 2022

Nyheter
Publicerad: 2023-01-17 07:37
Arbetsförmedlingens huvudkontor i Solna. Foto: Simon Rehnström / SvD / TT /

År 2022 präglades av en stark återhämtning på arbetsmarknaden. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Trots stigande energipriser, inflation och geopolitisk oro har arbetsmarknaden varit motståndskraftig. I genomsnitt var 342 000 personer inskrivna som arbetslösa år 2022, vilket kan jämföras med ett snitt på 409 000 personer år 2021, enligt Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen skriver samtidigt att antalet lediga jobb i Platsbanken har varit rekordhögt, även om antalet minskade under hösten. I snitt publicerades 168 000 nya lediga jobb per månad, jämfört med 112 000 året innan. 

− Rekryteringssvårigheterna som fanns redan före pandemin har återigen blivit tydliga till följd av den snabbt ökande efterfrågan under 2022. Trots en vikande konjunktur bedöms svårigheten att rekrytera personal att bestå framöver, säger Anders Ljungberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetslöshet på 6,6 procent

Den starka efterfrågan har dock främst gynnat personer som varit arbetslösa en förhållandevis kort tid och nästan uteslutande har minst en gymnasieutbildning. 

− Vårt viktigaste uppdrag är att hjälpa de personer som står längst ifrån arbetsmarknaden och har svårast att få ett jobb. De som saknar utbildning, inte kan tillräckligt svenska eller har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

I slutet av december var närmare 336 000 personer inskrivna arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,6 procent.

− Vi ser att något fler är arbetslösa nu jämfört med i november. Vi bedömer också att arbetslösheten kommer att öka framöver på grund av konjunkturnedgången, säger Anders Ljungberg. 


Dela sidan:
Skriv ut: