Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Antalet konkurser minskade under 2021 – totalt 5 797 företag i konkurs

Nyheter
Publicerad: 2022-01-03 07:59
Foto: Janerik Henriksson / TT

Under pandemins andra år uppvisar svenskt företagande ett starkt år med låga konkurssiffror och hög överlevnadsgrad. Totalt registrerades 5 797 aktiebolag i konkurs under 2021, en minskning med 12 procent.
Antalet anställda som berördes minskade även med 31 procent. Bland årets största företagskonkurser finns flygbolag, byggbolag och konsultföretag.

Låga konkursnivåer i hela landet, det är slutsatsen när kreditupplysningsföretaget Creditsafe presenterar helårssiffror för konkursåret 2021. Konkurserna har minskat 9 av årets 12 månader och landar på årsbasis på en nedgång med 12 procent.

Rekordlåg andel konkursade företag

Totalt försattes 5 797 aktiebolag i konkurs vilket kan jämföras med 6 586 året innan. Den genomsnittliga konkurssiffran de senaste tio åren är 6 051, en differens på 254 konkurser mot årets siffra. Den procentuella andelen företag som går i konkurs idag är rekordlåg – endast 0,83 procent.

– När vi summerar konkursåret 2021 landar vi på lägsta siffran sedan 2017. Det är låga nivåer i nästan hela landet. Trots några få månader med noterad uppgång, så uteblev den väntade konkursökningen, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Möjligheterna till skatteanstånd är orsaken

Enligt Henrik Jacobsson är det rimligt att anta att en bidragande orsak till de fortsatt låga konkurssiffrorna är de utökade möjligheterna till skatteanstånd, samt återinförandet av ett antal statliga krisstöd.

– Överlevnadsgraden hos de svenska företagen har varit hög under året som varit, speciellt i våra storstadsregioner. Dock ska man komma ihåg att många företagare fortfarande kämpar med att få sina verksamheter att gå runt, och där vi vet att det finns likviditetsproblem, fortsätter Henrik. 

Samtliga konkurser under året har berört 14 043 anställda. Jämfört med förra årets siffra på 20 412 anställda – så är det en minskning med 31 procent.

Årets i särklass största konkurs blev flygbolaget Norwegians svenska dotterbolag, Norwegian Air Sweden, med en omsättning på nästan en miljard. Även Erlandsson Bygg i Stockholm med en omsättning på 832 miljoner, Barslund Sverige med en omsättning på 550 miljoner och Spectra Premium med en omsättning på 285 miljoner är bland de största konkurserna under året. Totalt är det 20 företag med över 100 miljoner i omsättning som gått i konkurs.

Momsbedrägerihärva

Svenska staten har under året drabbats av en omfattande momsbedrägerihärva, vilket även visat sig tydligt i konkursstatistiken. 14 av årets 20 största konkurser har kopplingar till ekonomisk brottslighet, uppger Credisafe. Skulderna till Skatteverket är på miljardbelopp och över 200 aktiebolag uppskattas ingå i denna härva med momskaruseller och manipulerade årsredovisningar. Dessa konkurser är dock exkluderade redovisningen över årets största konkurser.

Konkurserna under året minskade i 16 av 21 län. Starkast utveckling noterades i Norrbotten där konkurserna minskade med 35 procent, Dalarna med 26 procent och i Örebro minskade konkurserna med 26 procent. Länen i motsatt riktning med störst ökning under året är Gävleborg där konkurserna ökade med 15 procent, Kronoberg där konkurserna ökade med 13 procent och på Gotland där konkurserna ökade med 7 procent.

Under december och årets sista månad registrerades 495 aktiebolag i konkurs, vilket kan jämföras 622 i december förra året. En markant minskning på 20 procent. Den största konkursen under december blev High Performance Computing Nordic med en omsättning på 114 miljoner enligt senaste bokslutet. Detta följdes av Clean Air Technologies i Helsingborg med 98 miljoner i omsättning.

Senaste året blev ett rekordår sett till antalet nya företag. Totalt registrerade 62 947 nya aktiebolag under 2021. Det är fem procent fler än året innan och 38 procent fler än året innan pandemin.


Dela sidan:
Skriv ut: