Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Antalet företag som lagförs för arbetsmiljöbrott blir allt fler

Nyheter
Publicerad: 2022-11-14 07:57
Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Mellan 2019 och 2021 har antalet arbetsmiljöbrott per år dubblerats på svenska bolag. Åklagare Kristina Falk Strand uppger för Nyhetsbyrån TT att detta ses som en stor ökning.

Enligt siffror från Arbetsmiljöverket, polisen och Åklagarmyndigheten har lagföringarna rörande arbetsmiljöbrott ökat årligen sedan 2017, enligt TT. Ökningen beror framförallt på ett tätare samarbete myndigheterna emellan, samt en satsning på att korta handläggningstiderna.

– Vi ser det här som ett resultat av det fördjupade samarbete som samtliga tre myndigheter har påbörjat och sedan fullföljt. Vår samverkan har blivit bättre och mer målinriktad, säger Kristina Falk Strand, chefsåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till TT.

Förklaringarna

Pandemin, ny lagstiftning och nya arbetsrutiner är en förklaringar till de senaste årens stora ökning.

– Vi hade en minskad inströmning under 2021, men samtidigt en ökad lagföring. Det beror delvis på att vi under pandemin hade färre andra ärenden som tog våra resurser och att vi kunde fokusera på just arbetsmiljöbrott i högre utsträckning, säger hon.

Tufft för målsägarna

Kristina Falk Strand ser utvecklingen som väldigt positiv.

– Det är så klart förfärliga händelser när folk skadar sig allvarligt, och det är tufft för målsäganden att behöva vänta länge på resultatet i straffrättsliga utredningar, säger hon till TT.


Dela sidan:
Skriv ut: