Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Anmälningar om ”straffskatt” för 57:or inget för JK att pröva

Nyheter
Publicerad: 2023-05-25 12:56
JK Marie Heidenborg. Foto: Erik Simander/TT

Justitiekanslern går inte vidare med någon av de anmälningar som gjort gällande att Sveriges ”straffbeskattning” av personer födda 1957 strider mot regeringsformen.
Det meddelar JK i ett pressmeddelande.

När riksdagen förra året röstade igenom förslag om höjd pensionsålder innebar detta att det förhöjda grundavdraget numera gäller från året efter man fyller 66.

Då några övergångsregler inte införts har detta lett till att personer födda 1957 gått miste om grundavdraget under ett år – vilket lett till massiv kritik.

Kan inte lägga sig i domstolarnas arbete

Justitiekanslern har tagit emot många anmälningar från personer som gjort gällande att ändringarna strider mot likabehandlingsprincipen och andra bestämmelser i regeringsformen.

I ett färskt pressmeddelande på sin hemsida konstaterar JK att man är ett ”extraordinärt tillsynsorgan” som inte ska ersätta domstolarnas och myndigheternas prövningar och dessutom har begränsade tillsynsbefogenheter. JK understryker också att grundlagen ”förhindrar att Justitiekanslern lägger sig i den dömande verksamheten hos domstolarna” samt att myndigheten inte kan ge direktiv om hur ärenden ska handläggas eller avgöras. Inte heller utövar JK tillsyn av enskilda statsråd eller riksdagens myndigheter.

Därför kommer man inte att vidta några åtgärder med anledning av anmälningarna.


Dela sidan:
Skriv ut: