Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Anmälde Paludans koranbränning – vill se domstolsprövning

Nyheter
Publicerad: 2023-03-10 14:12
John Stauffer, chefsjurist vid Civil Rights Defenders. Foto: David Lagerlöf.

Civil Rights Defenders var en av de aktörer som polisanmälde Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp efter en koranbränning i Malmö förra våren.
En anmälan som nu lett till en inledd förundersökning.
Nu hoppas organisationen att målet ska nå domstol.
– Det är positivt att polisen nu gått vidare med utredningen. Det är även viktigt att åtal väcks och att frågan om huruvida koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp prövas av domstol, säger chefsjuristen John Stauffer i ett pressmeddelande.

Den inledda förundersökningen gäller inte bara hets mot folkgrupp utan omfattar även förgripelse mot tjänsteman och förolämpning, vilket Expressen var först att rapportera om.

Enligt Civil Rights Defenders, som alltså polisanmälde Paludan, har han ”gått över gränsen för vad yttrandefriheten tillåter” och därmed gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp under den aktuella koranbränningen. De pekar också på att koranbränning historiskt använts för att uttrycka missaktning mot muslimer. 

Vill få saken prövad

Därför ser man nu positivt på den inledda förundersökningen – och hoppas att målet ska prövas av en svensk domstol.

– Det är positivt att polisen nu gått vidare med utredningen. Det är även viktigt att åtal väcks och att frågan om huruvida koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp prövas av domstol. Sverige behöver ett starkt skydd mot hatbrott, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: