Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Anmälde inte krock med rådjur – döms till böter

Nyheter
Publicerad: 2023-01-25 10:13
AP Photo/dpa, Patrick Pleul

Det var fråga om förseelse mot jaktlagen när en man körde på ett rådjur – utan att anmäla detta till Polisen.
Det slår hovrätten fast och dömer mannen till 2 000 kronor i penningböter.

Enligt åtalet påstods mannen ha kört på ett rådjur med sin bil under en novemberkväll 2021 – utan att anmäla kollissionen.

I förhör vid tingsrätten uppgav han att han kört på ett djur, som han uppfattade som ett rådjur, på vägen hem den aktuella kvällen. Han hörde dock ingen smäll och såg, innan han hunnit reagera, att djuret gått tillbaka till andra sidan vägen och sedan ut i buskagen. Inga tecken fanns enligt mannen på att rådjuret skadats.

Dagen därpå skulle hans fru använda bilen och upptäckte då att en lampa lös på instrumentpanelen. I samband med detta förstod mannnen att det fanns en koppling mellan detta och gårdagens kollision.

Inget ringa brott

På fråga om varför han inte anmälde kollisionen uppgav han att han trodde att detta skulle göras endast om djuret skadats – och att det endast var i sådana sammanhang som anmälningsplikt förelåg. Så var det när han tog körkort. Att han senare anmälde kollisionen berodde på att försäkringsbolaget informerat om anmälningsplikten.

Tingsrätten ansåg det styrkt att mannen, i objektiv mening, gjort sig skyldig till förseelse mot jaktlagen. Frågan var därför om gärningen skulle bedömas som ringa – och därmed vara straffri.

Enligt tingsrätten kunde agerandet inte bedömas som ringa då mannen dröjt minst två dygn innan han anmält händelsen samt att detta skett först efter kommunikationen med försäkringsbolaget. Han dömdes därför till 2 000 kronor i penningböter.

Domen överklagades till hovrätten, som nu fastställer underinstansens avgörande.


Dela sidan:
Skriv ut: