Ändrad kravprofil ska leda till fler kriminalvårdare

Kravet på att alla som söker jobb som kriminalvårdare ska ha gymnasieutbildning slopas.
Nu godkänns även ”annan utbildning i kombinatation med yrkeserfarenhet som Kriminalvården bedömer som relevant”.
– Vi behöver bredda vår traditionella rekrytering, säger Hanna Frummerin, enhetschef för verksamhetsnära HR vid Kriminalvården, i ett pressmeddelande.
Kriminalvården inleder ett samarbete med Arbetsförmedlingen innebärande att Arbetsförmedlingen kommer att använda sina kanaler för att nå ut med informationsinsatser och information om rekryteringsträffar till arbetssökande.
Samtidigt ändrar man också kravprofilen för den som vill bli kriminalvårdare. Tidigare har det varit ett krav att kriminalvårdare skulle ha gymnasieutbildning, men nu ska även ”annan utbildning i kombination med yrkeserfarenhet som Kriminalvården bedömer som relevant” godkännas.
”Behöver bredda vår rekrytering”
Enligt myndigheten är bakgrunden till insatsen och den ändrade kravprofilen att man måste bredda sin rekrytering.
– Vi behöver bredda vår traditionella rekrytering och finna sätt för personer som är arbetslösa och kanske behöver stöd med till exempel språkinsatser att få jobb hos oss. Vi vill inte riskera att på grund av formella krav missa personer som är väl lämpade för kriminalvårdaryrket. Med det sagt vill vi inte heller ge fel förväntningar om att yrket ställer lägre krav än det faktiskt gör, säger Hanna Frummerin, enhetschef för verksamhetsnära HR vid Kriminalvården, i pressmeddelandet.