Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

AMF tvärvände om EQT – köpte aktier igen efter försäljning

Nyheter
Publicerad: 2021-10-12 08:47
Johan Sidenmark, vd för AMF

AMF sålde totalt 6,5 miljoner aktier i EQT för en snittkurs på cirka 270 kronor under en niomånaders period. Därefter fick pensionsjätten ett erbjudande att köpa tillbaka 4,7 miljoner aktier till kursen 370 kronor – och slog till. 

Pensionsjätten AMF var den näst största köparen när EQT-topparna den 7 september sålde aktier för 23 miljarder kronor, enligt Dagens Industri som hänvisar till ägardata från ägartjänsten Holdings. Av de 63,1 miljoner aktier som såldes köpte AMF 4,7 miljoner aktier för 370 kronor styck – en affär på totalt 1,8 miljarder kronor.

Sålde aktier

Köpet kan ses som en överraskning eftersom pensionsjätten spenderat en niomånaders period, från november 2020 till juli 2021, då pensionsjätten minskade sitt innehav i EQT med totalt 6,5 miljoner aktier. När AMF inledde försäljningarna var den viktade snittkursen knappt 188 kronor, enligt DI. Den volymviktade snittkursen för hela perioden var cirka 270 kronor och inbringade totalt 1,7 miljarder kronor.

Återigen attraktivt

– Vi har sålt aktier i bolaget när vi har gjort bedömningen att det varit bäst för våra sparare, mot bakgrund av hur aktiekursen och bolaget utvecklats. Sedan har EQT lanserat fonder i en snabbare takt än väntat, och visat en fortsatt hög avkastning. Mot den bakgrunden såg vi det som attraktivt när vi under hösten fick tillfälle att återigen köpa en större post till ett bra pris, säger pensionsjättens presschef Jens Söderblom till Di.

EQT handlas i dag till cirka 355 kronor, vilket innebär en värdeminskning på cirka 4 procent på drygt en månad.


Dela sidan:
Skriv ut: