Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Allt krut på skjutningar medan våldtäkter läggs på hög – heder åt polischefer som löser detta”

Debatt
Publicerad: 2019-03-22 08:26

DEBATT – av Börje Carlsson, f.d. kriminalpolis

 

Man borde inte längre bli förvånad men polis- och åklagarverksamheten är som ett Kinderägg – det överraskar hela tiden.

SVT:s Uppdrag Granskning hade nyligen ett program om våldtäkter och om hur dessa handläggs eller inte handläggs inom polisen. Allt tycktes så svårt. Med den så kallade Kulturprofilens baneman (eller heter det banekvinna?) intervjuades.

Sällan har väl någon så konkret kunnat visa på alla de problem som förelåg bara för att ens kunna förhöra en misstänkt våldtäktsman. Hon var inte bara blind hon tycktes också enögd och sakna det mesta vad det gällde att se möjligheter.

Med sådana åklagare kan tingsrätter och hovrätter helt friställa alla försvarsadvokater och i stället lägga dessa pengar på målsägarbiträde som tycks alldeles nödvändiga för att få till ett åtal eller rättegång. Skulle alla vara besjälade av hennes inställning finns verkligen ingen anledning att ens anmäla ett brott.

En annan före detta åklagare myntade uttrycket att det inte var ”coolt” att utreda våldtäkter, det var ingen status i dessa ärenden. Sicket skitsnack… Titta på alla långtgående initiala åtgärder som vidtas inledningsvis. Här sparas inte på krutet och jag har uppfattningen att så här långt känner sig offret både lugn, trygg och tagen på allvar.

Därefter hamnar ärendet på någon grovabrottsrotel och där läggs ärendena på hög varvid polisledningen skyller på personalbrist. Struntprat! Här är det möjligen så att någon lättstyrd polischef inte vågar använda personalen till annat än att utreda skjutningar.

Ett våldtäktsärende är inget som utreds med en klackspark men att hålla ett ordentligt målsägandeförhör och några förhör för att komma fram till en misstänkt och höra denne är inget evighetsjobb. Därutöver har alla de initiala åtgärderna som vidtagits skapat en bra plattform för att jobba vidare.

Att inte ta tillvara allt det som redan har gjorts av engagerade poliser är rent slöseri med resurser.

I våldtäktsärende är det oftast en oskyldig människa/kvinna som har drabbats men trots det lägger de som bestämmer allt krut på en gangster som blivit beskjuten, skottskadad eller dödad.

De som skjuter och de som skjuts är ofta två sidor av samma mynt och därför kan det inte vara nödvändigt att fördela dessa ärenden på annat än en stor spaningscentral medan rotelns resterande poliser arbetar med annan grov brottslighet. Att lägga alla resurser på bara skjutningarna och plakatbrott borde anses som tjänstefel.

Med plakatbrott avses de brott som knappast borde vara prioriterade utan bedöms som prioriterade för att målsägandena är kändisar eller också är de misstänkta kändisar.

När Apple anmälde brott saknades inte poliser och när Eskil Erlandsson misstänks att ha tafsat på kvinnor saknas inte poliser. Men grova våldtäkter läggs på hög.

Heder åt de polischefer som vågar lägga ut dessa brott på den lokala polisen. Bättre med en engagerad och intresserad polis än en kvalificerad som inte har tid. Bättre att lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna sin båge.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här

 

 Dela sidan:
Skriv ut:


Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se