Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Allt fler lämnar Arbetsförmedlingen för jobb eller studier

Nyheter
Publicerad: 2020-09-14 08:11
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Arbetslösheten ökar men samtidigt finns ljusglimtar på arbetsmarknaden. Allt fler lämnar Arbetsförmedlingen för jobb eller studier. 

I slutet av augusti var antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen 475 000 personer. Det är en ökning med 126 000 personer jämfört med samma månad förra året. Det betyder att arbetslösheten stigit från 7,0 procent till 9,1 procent på ett år.

Svårt läge på arbetsmarknaden

Antalet inskrivna arbetslösa ungdomar var drygt 72 000 i augusti, vilket är en ökning med ungefär 24 000 personer jämfört med samma månad föregående år. Därmed har arbetslösheten ökat från 8,9 procent till 13,3 procent på ett år. 

Det är fortsatt ett svårt läge på arbetsmarknaden med många som blir arbetslösa. Samtidigt ökar antalet som lämnar Arbetsförmedlingen för jobb och studier. 

– Det visar att arbetsmarknaden börjar komma igång. Samtidigt ser vi en tudelning, de som får jobb är i huvudsak personer som blev arbetslösa under pandemin och som har gymnasieutbildning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Stor rörlighet bland ungdomar

Särskilt stor är rörligheten bland ungdomar. Nästan dubbelt så många ungdomar lämnade Arbetsförmedlingen för jobb i augusti jämfört samma månad föregående år. Och något fler än 9 000 unga lämnade för studier, vilket kan jämföras med drygt 5 000 samma period föregående år.

– En orsak är att det har tagits fram fler utbildningsplatser. Dessutom tenderar fler att studera när konjunkturen viker, det har vi sett i tidigare kriser. Nu är det en bra tidpunkt att kompetensutveckla sig så att man är redo när det vänder, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.