Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Allt fler börjar jobba eller studera – arbetslösheten kvar på 9 procent

Nyheter
Publicerad: 2020-10-06 07:19
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Allt fler lämnar Arbetsförmedlingen för jobb. Det gäller främst dem som står nära arbetsmarknaden. De som saknar utbildning har ett svårare utgångsläge.

Arbetslösheten rapporterar statistik för förra veckan. Mellan 28 september och 4 oktober varslades 942 personer om uppsägning. Totalt har nu 103 096 personer varslats sedan början av mars. 

Den gångna veckan skrev 12 790 personer in sig som arbetssökande. Det är fler jämfört med föregående vecka. Samtidigt lämnar fortsatt något fler Arbetsförmedlingen för arbete och utbildning vilket innebär att arbetslösheten ligger kvar på 9,0 procent.

Nya på arbetsmarknaden drabbas hårdast

Förutom mot dem som redan före krisen var arbetslösa, har krisen slagit särskilt hårt mot dem som är nya på arbetsmarknaden, varav av många är unga och utrikes födda. Flera av de branscher som drabbats hårdast är också branscher där många som är nya på arbetsmarknaden får sitt första jobb.

– När efterfrågan på arbetskraft går upp igen är det i första hand personer med kort arbetslöshetstid, tidigare arbetslivserfarenhet och gymnasieutbildning som först lämnar arbetslösheten, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. 

Gymnasieutbildning saknas

Den enskilt viktigaste faktorn för varaktig etablering på arbetsmarknaden är en gymnasieutbildning. Bland utrikes födda som är inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen saknar 43 procent en gymnasieutbildning, vilket kan jämföras med 18 procent bland inrikes födda.


Dela sidan:
Skriv ut: