Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Allt färre tar sina liv på anstalt – utredning av intagna nyckel

Nyheter
Publicerad: 2019-08-13 11:30
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /

Det har gått snart tre år sedan en intagen på en svenskt anstalt tog livet av sig, rapporterar Sveriges Radio.
Och enligt Kriminalvården är förklaringen en ny metod där alla fängelsedömda utreds.

I slutet på november 2016 hängde sig en ung man på anstalten i Täby. Det är det senaste självmordet på en svensk anstalt.

– Vi hade en period runt 2007 då vi hade relativt många självmord om man jämför med idag, då började vi göra stora insatser, och det är det vi ser resultat av i dag, säger Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning till SR.

Screenar dömda

Man införde då en ny kanadensisk metod, en så kallad screening, som innebär att samtliga fängelsedömda utreds, för att fånga upp personer med suicida tendenser redan innan de placeras på anstalt.

– Vi fångar upp dem redan när de kommer och ställer ett antal frågor kring mående och historia, om man försökt ta självmord innan. Och utfallet kan göra att man sätts under tillsyn eller får träffa en psykiatriker. Det är en del, sedan har vi utbildat vår personal mycket, säger Jörgen From Nordin till SR.

Det finns flera andra faktorer, som hjärtstartare på anstalterna och ett tydligare säkerhetstänk kring bostadsrummens inredning, som hjälpt till att minska självmorden.


Dela sidan:
Skriv ut: