Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Allra-granskaren: Jobbigt att hela mitt digitala liv är ute på vift

Nyheter
Publicerad: 2021-04-21 08:55
Patrick Siegbahn

En 47-åring som kapade Patrick Siegbahns dator döms för dataintrång till tre månaders fängelse.
Mannen sökte, enligt Patrick Siegbahn, information om Allra-fallet. Domstolen anser dock inte att det är helt klarlagt om brottet begåtts för att komma åt hans granskningar kring Allra-härvan.
– Gärningsmannen har fått betalt av Allra indirekt. Jag vet inte om det kan bli tydligare än så, säger Patrick Siegbahn till Dagens Juridik.

Patrick Siegbahn, som driver Småspararguiden, granskade tidigt pensionsbolaget Allras affärer. Under 2018 utsattes han för flera dataintrång och identitetskapningar. Nu döms en 47-åring till tre månaders fängelse för dataintrång, urkundsförfalskning och olovlig identitetsanvändning, vilket SVT var först att rapportera.

Mannen ska också betala 15 000 kronor i skadestånd till Patrick Siegbahn.

– Jag är glad att jag har fått någon form av upprättelse i och med den fällande domen. Det har varit, och är fortfarande, jobbigt att hela mitt digitala liv är ute på vift. Men värst är det att de personer som hörde av sig till mig för att lämna tips och uppgifter i Allrahärvan, i hopp om anonymitet och källskydd, har blivit röjda och uthängda på nätet, säger Patrick Siegbahn till Dagens Juridik.

47-åringens misstag

47-åringen lyckades bland annat ta över Patrick Siegbahns mobilnummer genom att lura operatörens kundtjänst att flytta numret till ett helt annat sim-kort.

47-åringen gjorde dock misstaget att synka sin egen dator med Patrick Siegbahns vilket hjälpte polisen i utredningen att finna gärningsmannen.

Den misstänkte har å sin sida tillbakavisat anklagelserna, och hävdat att någon planterat hans uppgifter i datorn.

Inte bevisat ha kopplingar till Allra-härvan

Tingsrätten anser dock inte att det handlar om något grovt dataintrång, bland annat eftersom det inte är helt klarlagt om brottet begåtts för att komma åt Patrick Siegbahns granskningar kring Allra-härvan.

– För mig är det helt uppenbart att gärningsmannen varit ute efter mitt arbetsmaterial i granskningen av Allras affärer. Fem minuter efter kapningen vidarebefordrades mailen mellan mig och åklagare Thomas Hertz till ett anonymt mailkonto. Därefter fortsatte sökningar bland mina mail och filer på journalister och myndighetspersoner som bara personer inom Allra kan vara intresserade av. Gärningsmannen har också fått betalt av Allra indirekt. Jag vet inte om det kan bli tydligare än så, säger Patrick Siegbahn till Dagens Juridik.

Enligt SVT har man i utredningen även hittat ett avtal mellan Allra och ett bolag som i praktiken misstänks ha kontrollerats av 47-åringen, avseende ”rättslig rådgivning” för en halv miljon kronor. Allras företrädare har dock förnekat att man skulle ha varit inblandade i något dataintrång.

Liknande intrång drabbade minst fem andra personer varav två åklagarvittnen i rättegången i Allra-härvan. Dessa intrång har dock inte ingått i detta mål.


Dela sidan:
Skriv ut: