Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Alecta jagar guldkorn utanför börsen – har fått mersmak

Nyheter
Publicerad: 2021-04-06 08:16
Alecta. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / och Linkedin

Alecta jagar guldkorn utanför börsen. På bara ett par år har den onoterade portföljen fördubblats i värde, uppger DI Digital.

Alltsedan 2018 har pensionsjätten Alecta gjort investeringar i onoterade innehav – och planerna är att fortsätta öka den onoterade portföljen. Hittills har Alecta klivit in som delägare i skadedjursbekämparen Anticimex, veterinärkedjan IVC Evidensia, nätapoteket Apotea och det digitala musikbolaget Epidemic Sound utanför börsen, enligt DI Digital.

Fått mersmak

Marcus Lüttgen, förvaltare på Alecta, uppger att pensionsjätten har investerat 3,5 miljarder kronor i onoterat.

– De pengarna har mer än fördubblats på relativt kort tid. Det finns många intressanta och stora bolag utanför börsen, vi har fått mersmak, säger han till tidningen.

En del kvar att investera

Enligt Alectas regler får 10 procent av den totala aktieportföljen investeras i onoterat. Den totala aktieportföljen uppgick till 420 miljarder kronor vid årsskiftet.

– Vi vill att de onoterade investeringarna ska ha en relevant storlek för portföljen. Det innebär att investeringar i nya bolag på under 500 miljoner kommer att bli ovanligt, säger Marcus Lüttgen till DI Digital.


Dela sidan:
Skriv ut: