Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Akut kissnödig” kriminalvårdare frikänns – var förhindrad att axla ansvaret som transportledare

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-05-22 12:02
Foto: Ola Torkelsson/TT

Den akut kissnödiga transportledaren var förhindrad att axla ansvaret som transportledare när en intagen rymde under transportens oplanerade stopp. Det konstaterar tingsrätten som därmed frikänner transportledaren från åtalet om tjänstefel.

 

Det var den 12 juli förra året som Kriminalvården genomförde en fordonstransport med två frihetsberövade personer från Göteborg till Örebro.

I trakten av Hallebäcken, Finnerödja, inom Laxå kommun gjorde transporten ett oplanerat stopp då en i personalen, transportledaren, ”akut behövde kissa”.

Rymde vid kisstoppet
Transportledaren begav sig ”med raska steg” cirka 30 meter bort från bilen och uträttade sina behov ”ett bra tag” och innan han hunnit dra upp gylfen ser han rymlingen komma mot hans håll.

Han påbörjade omedelbart ett efterföljande av mannen som sedan avslutades. 

En åklagare valde senare att väcka åtal för tjänstefel mot transportledaren vid Örebro tingsrätt. 

Kollega skulle tagit över ansvaret
Tingsrätten gör nu bedömningen att transportledaren, fram till dess att han hade uträttat sina behov, ”inte var kapabel att axla rollen som transportledare och ta det ansvar som följer med den rollen”.

Enligt tingsrätten borde transportledaransvaret, under den tid som mannen uträttade sina behov, istället ha axlats av en av mannens kollegor.

Att detta inte skedde ska, enligt tingsrätten, inte gå ut över transportledaren när det kommer till bedömningen av hans straffrättsliga ansvar för tjänstefel.

Frikänns helt
Mannens underlåtenhet att agera på sätt åklagaren gjort gällande i  åtalet i samband med kisstoppet medför således, enligt tingsrätten, inte att han ska fällas till ansvar för tjänstefel.

Mannen frikänns därför från åtalet om tjänstefel. 

Mitt DJ Premium

Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar:

William Eriksson
william.eriksson@blendow.se