Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Aktier, kryptovalutor eller bostad – så slipper du ränta på kvarskatt

Nyheter
Publicerad: 2020-02-06 13:30
Foto: Henrik Montgomery/TT

Den som räknar med kvarskatt efter en såld bostad, sålda aktier eller kryptovalutor med vinst kan göra en extra inbetalning till Skatteverket för att slippa ränta, uppger myndigheten.

Deklarationstiden närmar sig. Skatteverket har inför detta gått ut med instruktioner till dem som väntas sig en kvarskatt på grund av exempelvis sålda bostäder, aktier eller kryptovalutor.

För att räkna ut hur mycket kvarskatten blir hänvisar Skatteverket till två tjänster som kan vara till hjälp.

Bostadsförsäljning

Tjänsten ”Beräkningshjälp vid bostadsförsäljning” hjälper till att räkna ut hur mycket skatt som ska betalas vid en eventuell vinst för den som sålt sin bostad. Här finns också hjälp att få för den som vill veta om det går att skjuta upp beskattningen genom att begära uppskov.

Sålda aktier eller kryptovalutor med vinst

I tjänsten ”Räkna ut din skatt” kan den som exempelvis sålt aktier eller kryptovalutor med vinst eller den som hyrt ut sin bostad, själv räkna ut hur stor kvarskatten blir.Det görs genom att fylla i uppgifter om intjänandebelopp under året och även ta med de vinster som gjorts.

– Den som har kvarskatt att betala kan göra inbetalningen antingen via bankgiro eller betala med Swish. Maxgränsen för Swish-betalning är dock 15 000 kronor per dygn, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

För att undvika ränta behöver kvarskatt som överstiger 30 000 kronor betalas in senast den 12 februari. Efter det datumet utgår ränta med 1,25 procent för det överstigande beloppet.

– Som exempel kommer den med en total kvarskatt på 60 000 kronor att få betala cirka 1 krona i ränta per dag fram till den 4 maj och därefter cirka 2 kronor per dag fram till den slutliga förfallodagen, det vill säga den dag som anges på ditt slutskattebesked, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som har kvarskatt som understiger 30 000 kronor påförs alltså inte ränta förrän efter den 4 maj.


Dela sidan:
Skriv ut: