Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Åklagarna om advokaterna: ”Nätverkskriminella i kostym”

Nyheter
Publicerad: 2021-02-04 14:32
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

De två anmälda advokaterna har, enligt åklagarna, systematiskt läckt hemlig information och hjälpt gängkriminella att komma undan med brott.
– Sammantaget går det inte att frigöra sig från bilden av nätverkskriminella i kostym, skriver de om advokaterna i anmälan.

Det var under onsdagen som Expressen kunde avslöja att två Stockholmsadvokater anmälts av åklagarna Stefan Bergman och Stefan Creutz till såväl Justitiekanslern som till Advokatsamfundets disciplinnämnd, vilket även DN rapporterade om.

Bakgrunden är att det i en mordutredning framkommit information om att de båda advokaterna kommunicerat med medlemmar av ett kriminellt nätverk. Kommunikationen har skett genom den så kallade encrochatten, ett krypterat verktyg, som kostar flera tusen i månaden att använda, och dessutom behövdes en särskild telefon, som kostade runt 15 000 kronor.
Det var i våras som den krypterade chatten knäcktes av fransk polis, som senare fördelade ut informationen till flertalet andra europeiska polismyndigheter.

”Vid genomgång av chattarna har det framkommit uppgifter som ger anledning att
misstänka att såväl X som Y (advokaterna reds anm), vidarebefordrat uppgifter som de erhållit under tystnadsplikt, till utomstående personer. Dessutom framkommer uppgifter som ger anledning att misstänka att Y vidarebefordrat uppgifter som han erhållit vid polisförhör under yppandeförbud,” står det i anmälan.

Kallade sig ”Kungen” och ”Prinsen”

Av anmälan framgår att de två anmälda advokaterna gått under aliasen ”Kungen” och ”Prinsen” i chattarna med de grovt kriminella. Kontakterna mellan medlemmarna i det kriminella nätverket och advokaterna har varit täta, informella, och rört flertalet uppmärksammade brott i Stockholmsområdet de senaste åren.
”Ni hjälper oss o vi hjälper er, bröder i detta liv o nästa också inshallah!”, skrivs i kommunikationen mellan advokaterna och nätverket.

Enligt åklagarna påstås advokaterna bland annat ha vidarebefordrat ”hemlig information” till medlemmarna i nätverket via den krypterade chatten.
”Det finns anledning att misstänka att X till en utomstående person dels skickat en hemlig bilaga från ett häktningsprotokoll, dels berättat om innehållet i
bevisningen mot hans häktade klient.”

Enligt anmälan skickades en skärdump på det sekretessbelagda häktningsprotokollet via advokaternas encrotelefon till en kriminell man. Protokollet hade kort dessförinnan mejlats till en av advokaterna från tingsrätten.
Advokaten instruerade också i chatten ett vittne om vad hen skulle säga vid ett kommande förhör.

”Be dem alltid maskera sig utifall att”

Den andra advokaten har, enligt anmälan, under en pågående utredning varnat personer som ingår i en kriminell gruppering som sysslar med narkotikahantering för att polisen är dem på spåren:
”Tänkte på er, var försiktiga o kolla alla utrymmen om polisen lagt ngn kamera eller så, de har satt upp kameror i portar o i förråd”.

Vid ett annat tillfälle ger advokaten, enligt anmälan, en nätverksledare råd ”om fortsatt tillvägagångssätt för att inte avslöja nätverkets narkotikabrottslighet.”
– Be dem alltid maskera sig utifall att, skriver advokaten med hänvisning till eventuell övervakning av narkotikahanteringen.

I encrochattarna framgår dessutom att en medlem i nätverket fått tips från advokaten X om att ”råda medmisstänkta att begära en viss advokat” och det framstår, enligt åklagarna, ”som att syftet är att kunna få fram information till andra frihetsberövade personer för att kunna leverera samstämmiga uppgifter i polisutredningar”.

”Flera respekterade advokater har uttryckt oro”

I anmälan konstaterar åklagarna också att ”flera erfarna, respekterade och frekvent anlitade brottmålsadvokater i Stockholmsområdet har berättat om att klienter som de biträtt under lång tid, på senaste uttryckligen sagt till dem att om de inte vidarebefordrar information osv, är de tvungna att byta till de advokater som gör det. Eftersom det finns några som gör det. Bland annat X och Y påstås ha namngetts. Advokaterna har uttryckt stor oro kring detta och uppmanat till utredning”, skriver dem i sin anmälan och konstaterar:

”Sammanfattningsvis är uppenbart att såväl X som Y både begått brott och brutit mot god advokatsed. Vid genomgång av materialet är det svårt att avgöra i vilka delar X och Y agerar i egenskap av försvarare, privat engagerade advokater eller på annat sätt engagerade i det kriminella Vårbynätverket. Sammantaget går det inte att frigöra sig från bilden av nätverkskriminella i kostym. Deras beteende riskerar, förutom att förstöra utredningsarbete avseende mycket allvarlig brottslighet, dessutom att allvarligt skada allmänhetens och rättskedjans förtroende för advokatkåren. Den enda rimliga sanktionen är uteslutning från Advokatsamfundet”.

På torsdagseftermiddagen kom beskedet att Justitiekanslern inte kommer att inleda förundersökning mot bakgrund av uppgifterna, utan hänvisar till prövning hos Advokatsamfundet.


Dela sidan:
Skriv ut: