Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Åklagaren vill se skärpta straff för Estonia-filmare

Nyheter
Publicerad: 2022-09-23 15:53
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Åklagaren Helene Gestrin har överklagat tingsrättens dagsbotsdom för filmaren och journalisten Henrik Evertsson och undervattensexperten Linus Andersson som dömts för brott mot lagen om skydd för gravfriden när de filmade Estonias vrak.
– Jag hade yrkat på villkorlig dom och böter och anser att männen ska få skärpta straff, säger hon i ett pressmeddelande.

Det var i början av september som Göteborgs tingsrätt, efter att målet återförvisats dit av hovrätten, dömde de två åtalade männen till 40 dagsböter.

Motivet bakom gärningen ansågs ha betydelse för gärningens straffvärde och val av påföljd i mildrande riktning. Påföljden bestämdes därför till 40 dagsböter vardera.

Samtliga överklagar

Nu står det klart att åklagaren överklagar domen till hovrätten och yrkar på skärpta straff.

– De båda tilltalade dömdes till 40 dagsböter. Jag hade yrkat på villkorlig dom och böter och anser att männen ska få skärpta straff. Nu är det upp till hovrätten att besluta om de beviljar prövningstillstånd, vilket jag tycker vore lämpligt att ge eftersom lagstiftningen och frågan om straff tidigare inte är prövad, säger kammaråklagare Helene Gestrin i pressmeddelandet.

Även de två dömda männen har överklagat – och yrkat på frikännande dom.


Dela sidan:
Skriv ut: