Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Åklagaren begär ut SVT-inslag som bevis i Lundin-målet

Nyheter
Publicerad: 2021-01-11 09:20
Lundin Oil höll under 2001 presskonferens om förhållandena i Sudan. Lundin Oils Vd: Ian Lundin, under dagenbs presskonferens. Foto: Peter Lydén/SCANPIX

Åklagare Henrik Attorps har begärt ut SVT-inslag dels från samhällsprogrammet Agenda dels från SVT Morgon från Kungliga biblioteket – båda så gamla som från år 2001.
Förhör och intervjuer med tidigare generalsekreterare på Amnesty samt med en tidigare utrikeskorrespondent står på agendan.

Åklagaren Henrik Attorps har begärt att få ut dels ett avsnitt av programet Agenda som sändes SVT den 25 mars 2001 och dels del av programmet SVT Morgon som sändes av Sveriges Television den 26 mars 2001 från Kungliga biblioteket.

Åklagaren uppger att Agendaavsnittet ingår i ett reportage som sedan tidigare ingår i förundersökningen. Inslaget i Agenda följdes upp med ett studiosamtal samt med en fortsatt diskussion i SVT Morgon. 

Intervju med Amnesty och utrikesreporter

I inslagen intervjuades svenska Amnestys tidigare generalsekreterare Carl Söderbergh som bland annat kritiserat den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildts engagemang Lundin samtidigt som han satt med i företagsrådet i Amnesty Business Group.

Bakom Agenda-inslagen finns före detta utrikesreportern vid Sveriges Television, Bengt Nilsson, som åkte ledsagad av Lundin Oil till det område i södra Sudan där bolaget misstänks för att vara delaktig i folkfördrivning genom sitt vägbygge.

Bland annat har hans bilder av pojksoldater i området blivit uppmärksammade i medierna.

Tidigt i utredningen kontaktades han av åklagaren som ville hålla förhör med honom.

Bengt Nilsson, är även författare till boken ”Oljans pris” som handlar om Lundin Energy i Sudan. Han välkomnade en förundersökning om folkrättsbrott mot Lundin Energy när utredningen om bolaget och dess företrädares roll i det sudanesiska inbördeskriget blev känt. 

Hur värderas reportaget?

Som skäl för yrkandet har åklagaren uppgett att Bengt Nilsson och Carl Söderbergh är hörda under utredningen och förhör med dessa kan komma att åberopas vid en eventuell huvudförhandling. 

”Uppgifterna i de aktuella inslagen kan ha betydelse bland annat för deras vittnesmål samt för frågan hur reportaget ska värderas. För att säkerställa att reportaget i utredningen är identiskt med det som visas i Agenda och som är utgångspunkten för studiosamtalet är det viktigt att hela avsnittet av programmet tillställs åklagaren”. 

Beslut från domstolen

Kungliga Biblioteket som fått del av åklagarens begäran har å sin sida svarat att man inte besitter upphovsrätten för dessa verk men att SVT-programmen kan lämnas ut efter ett beslut från Stockholms tingsrätt.

Nu har Stockholms tingsrätt tagit ett beslut. 

”Åklagaren har anfört tillräcklig grund för bedömningen att dessa kan antas ha bevisrelevans för dennes utredning om brott för vilka personer har delgivits skälig misstanke. Med hänsyn till det redogjorda ska åklagarens yrkande följaktligen bifallas”, skriver domstolen. 

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
beslut-lundin-sthlmstingsratt

Dela sidan:
Skriv ut: