Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Åklagare vinner i hovrätten – påstådda knarkpengar förverkas

Nyheter
Publicerad: 2023-02-23 10:03
Riksbanken i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och beslutar att knappt 35 000 kronor i kontanter som hittats hemma hos en narkotikabrottsdömd 33-åring ska förverkas.
Enligt hovrätten är det nämligen ”klart mer sannolikt att kontanterna utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte vore fallet”.

Den 33-åriga kvinnan dömdes i tingsrätten för bland annat narkotikabrott för att tillsammans och i samförstånd med sin man olovligen innehaft 142,93 gram cannabisharts och 330 tabletter alprazolam.

I deras gemensamma bostad hittades, förutom narkotikan och vissa tillbehör, även knappt 35 000 kronor i kontanter i ett glasögonfodral som tillhörde 33-åringen. Dessa ville åklagaren få förverkade.

Tingsrätten ansåg dock att det inte gick att slå fast att alla dessa kontanter tillhörde 33-åringen – och avslog åklagarens yrkande om förverkande. Beslaget skulle dock bestå till dess att domen vann laga kraft då det rörde sig om ett så kallat bevisbeslag.

Förklaringen inte trovärdig

Domen överklagades till hovrätten – som nu beslutar att kontanterna ska förklaras förverkade.

Hovrätten anser nämligen att 33-åringens förklaring, att hon inte kände till den stora summan kontanter, inte framstår som trovärdig.

Domstolen pekar på hur pengarna förvarades och anser det därigenom klarlagt att de tillhört 33-åringen och att det är ”klart mer sannolikt att kontanterna utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte vore fallet”.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
Hovrättenförverkande

Dela sidan:
Skriv ut: