Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Akilov blev ingen IS-hjälte – men Sverige var en utmärkt bas och tillväxtmiljö”

Debatt
Publicerad: 2018-02-21 10:23

DEBATT – av Anders Bergstedt, före detta kriminalpolis

 

Akilov blev ingen IS-hjälte. Istället för att möta Gud får han sitta i domstolen och svara för 150 personer som vid attentatet fått sina liv förstörda och fem som miste livet.

Hur många som indirekt drabbats är omöjligt att uppskatta men den allmänna känslan, nu då rättegången har börjat, är att det var ett brott mot alla som bor och vistas i Sverige.

Den rättegång som nu pågår måste vara ett hårt slag för den spillra av IS som finns kvar. Trots att Akilov säger sig ha varit noga med att följa deras instruktioner har de inte tagit på sig Akilovs attack. Receptet för framgång var ju att gärningsmannen skulle döda åtskilligt flera och dessutom bli martyr.

Det misslyckades och det finns inget kalifat att kämpa för. IS-experten och forskaren Evin Ismail menar att den inhemska terrorismen kommer att vara borta om fem år.

Samtidigt har det uppenbarats att SÄPO har gjort pinsamma misslyckanden då det gäller att komma åt terrorister.

Det mest pinsamma hände i november 2015 då Säpo uppmanade hela Sverige att söka efter en 22-årig namngiven man som misstänktes för förberedelse till terrorism. Säpo hade missat sociala medier och att mannen fanns registrerad hos Migrationsverket där han sökt uppehållstillstånd och bodde i Boliden.

Efter misstaget blev det omöjligt att utvisa mannen men han fick bara 12 000 kronor i skadestånd – trots att han hade begärt en miljon kronor.

Sedan har vi alla som figurerat i terroristdåden i Frankrike, Belgien, Tyskland och England. Den 5 februari 2018 började rättegången mot Saleh Abdeslam som överlevde polisaktionen i Belgien. Flera av de dödade terroristerna hade kopplingar och/eller hade vistats i Sverige.

Vi skall inte heller glömma terroristen Taimour Abdulwahab 11 december 2010 på Bryggargatan. Liksom Akilov kunde han inte hantera bombutrustningen och blev själv det enda offret.

Den 29 december 2010 greps fem personer varav fyra i Danmark för förberedelse till terroristbrott mot Jyllands-posten. Så många som möjligt skulle dödas. Säpo hade haft bevakning på dem men släppt denna två månader före gripandet. Det är samma bild som när det gäller Akilov.

Nu kommer det dessutom fram att Säpo missat eller struntat i att begära uppgifter från Tadzjikistan beträffande Akilov. Dessa synnerligen graverande uppgifter har nu journalister på Svenska Dagbladet fått fram på en vecka.

Akilov gör allt för att framstå som IS-idealist men jag anser att den verkliga orsaken är att hans möjligheter i Sverige stoppats och han ville göra allt för att slippa bli utvisad – till och med bli terrorist och mördare. Han var, utifrån vad som nu har framkommit, redan i Tadzjikistan en ”misslyckad” människa och lämnade landet.

Att istället bli martyr och få möta Gud var uppenbarligen en drivkraft under den tid som han lärde sig allt som behövdes för att planen skulle lyckas. Sverige har varit en utmärkt bas och tillväxtmiljö inte bara för Akilov utan för gärningsmän vid de ännu större terroristattackerna i Europa.

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: