Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Han misstänks för mordförsöket på Henrik Olsson Lilja

Nyheter
Publicerad: 2019-11-05 09:57
Foto: Polisen / Eric Tagesson

I början på september sköts advokat Henrik Olsson Lilja ner i trapphuset utanför sin lägenhet på Kungsholmen.
Nu har två personer gripits, misstänkta för inblandning i mordförsöket.
En av de misstänkta är en 54-årig välkänd kriminell.

– Genombrottet i utredningen har sin grund i den tekniska utredning som utförts. Det är för tidigt att uttala sig om eventuella motiv, säger kammaråklagare Lucas Eriksson, som leder förundersökningen.

Enligt åklagaren greps de två misstänkta under tisdagsmorgonen. Den ena personen är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord den andra är skäligen misstänkt för medhjälp till mordförsöket.

Tillslag har skett

Tillslag i bevissäkrande syfte har skett på ett flertal adresser och flera personer har hämtats in till förhör, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

De två personerna har förhörts, men ännu inte i närvaro av sina försvarare.

Häktningsförhandling kan, enligt, Åklagarmyndigheten, ske tidigast onsdag.

Träffades av flera skott

Det var tidigt på morgonen den 6 september som en person överföll advokat Henrik Olsson Lilja i trapphuset utanför hans bostad. Tumult uppstod och personen avlossade flera skott mot Olsson Lilja. Han träffades av flera kulor, men lyckades själv larma 112. Han fördes till sjukhus där han fick vård för sina skador.

Henrik Olsson Lilja Foto: Stina Stjernkvist / TT /

Kort efter skottlossningen greps en kvinna, misstänkt för anstiftan till mordförsök, men kvinnan, som också är jurist och tidigare legat i tvist med Henrik Olsson Lilja, men misstankarna kom inte upp till sannolika skäl och hon släpptes vid häktningsförhandlingen.

Hon är, enligt tingsrätten, inte en av de nu gripna.

Enligt Aftonbladet är en av de gripna en 54-årig man, och ökänd kriminell. Han ska enligt Aftonbladet ha knutits till brottsplatsen med hjälp av dna.

Mannen har tidigare dömts för bland annat flera grova rån och avtjänat långa fängelsestraff. Han lyckades också för ett femtontal år sedan rynna från Kumla där han avtjänade ett straff för grovt rån.

Dagens juridik har varit i kontakt med de misstänktas advokater, som båda säger att de ännu inte haft någon kontakt med sina klienter.

Flera välkända advokater fick frågan om att företräda det misstänkta, men tackade nej.

Texten uppdateras.


Dela sidan:
Skriv ut: