Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Advokatskjutningen: Hovrätten underkänner åklagarens yrkanden

Nyheter
Publicerad: 2019-09-10 10:12
Foto: Eric Tagesson/Dagens Jurdik

Tingsrätten valde att inte häkta den kvinna som åklagaren misstänker anstiftade skjutningen av advokat Henrik Olsson Lilja.
Men åklagare Lucas Eriksson överklagade till hovrätten – som går på tingsrättens linje och underkänner åklagarens yrkande.

Dagens Juridik har tagit del av Hovrättens beslut. Det är kortfattat och konstaterar: ”Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att den misstänkte, på den utredning som åklagaren har presenterat, varken kan anses vara på sannolika skäl eller skäligen misstänkt för det brott åklagaren har angett.”

Ingen utredningshäktning

Hovrätten menar alltså, i likhet med tingsrätten, att det som åklagare Lucas Eriksson presenterat bakom stängda dörrar inte ens kommer upp i den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt, och nekar honom därmed en så kallad ”utredningshäktning” på sju dagar.

Den misstänkta kvinnan greps klockan 11.21 i fredags, knappt två och en halv timme efter skjutningen av advokat Henrik Olsson Lilja. Misstanken gäller anstiftan till försök till mord.
Kvinnan, som också hon är jurist, har en koppling till Henrik Olsson Lilja och de har nyligen haft en rättstvist.

Larmade själv 112

Henrik Olsson Lilja överrumplades enligt uppgift utanför dörren till sin lägenhet och tumult uppstod. Flera skott avlossades och Henrik Olsson Lilja träffades av minst två skott, varav ett i huvudet. Han lyckades dock på egen hand ta sig ut ur trapphuset och larma 112.

När polisen kom till platsen kunde Olsson Lilja själv lämna uppgifter om vad som hänt till polisen. Han fördes till sjukhus där han opererades, och han uppges må ”under omständigheterna bra”.

Polisen har ännu ingen misstänkt för att ha varit den som höll i vapnet.


Dela sidan:
Skriv ut: