Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Advokater vittnar om dåligt coronasäkrade förhandlingar

Nyheter
Publicerad: 2021-05-04 13:53
Coronasäkrad rättssal i Malmö tingsrätt. Foto: Johan Nilsson / TT

Nästan hälften av landets advokater anser att domstolarna gjort för lite för att minska smittspridningen under pandemin.
Det visar en undersökning som Dagens Juridik har genomfört.
När väl åtgärder började vidtas, tycks man ha ”glömt” vår yrkeskår”, uppger en av advokaterna som deltagit i undersökningen.

Inom ramen för undersökningen ”Advokaternas advokat” frågade Dagens Juridik och Legally Yours Sveriges advokater om domstolarna gjort tillräckligt för att minska smittspridningen under pandemin.

En knapp majoritet, 53,5 procent, svarade ja medan 46,5 procent uppgav att domstolarna hade kunnat göra mer.

”Färre förhandlingar, färre åskådare, större avstånd i lokalerna. Större möjlighet att medverka via länk och hemifrån vid även lätt sjukdom. Jag är nöjd”, uppger en av deltagarna.

”Åtgärder i domstolarna samt den ökade användningen av digitala hjälpmedel har varit tillärckligt för att hantera Covid”, uppger en annan.

”Rummen definitivt för små”

Ett flertal advokater är dock skarpt kritiska till hur domstolarna hanterat pandemin. Bland annat påpekas att det är mer eller mindre omöjligt att delta smittsäkert digitalt då man som ombud får sitta i ett litet förhörsrum tillsammans med sin klient – en hel arbetsdag.

”När man närvarar via videolänk från annan domstol, bland annat på grund av att det inte skall vara för många i salen, får man sitta i ett videorum på 4 m2 och ibland 3 stycken”.

”Försvarsadvokaterna har ofta fått sitt i trånga utrymmen med klient och häktespersonal med få möjligheter till avstånd medan övriga aktörer fått betydligt bättre förutsättningar att skydda sig”.

”I rättssalar har jag inte upplevt några problem. I förhörssituationer hos polisen är förhörsrummen definitivt för små och det är i princip aldrig möjligt att hålla avstånd. Samma sak gäller vid i videorummen hos tingsrätten vid förhandling via länk”.

”Rättens ledamöter har plexiglas – men inte vi”

I undersökningen lyfts också att flertalet domstolar satt upp plexiglas mellan rättens ledamöter – men inte mellan de övriga aktörerna i salarna.

”Det har tagit mycket lång tid innan några åtgärder överhuvudtaget vidtogs annat än att ställa in förhandlingar vid uppgivande av symptom. Fortfarande finns inte exvis plexiglas mellan stolarna för ombud/klient trots att domstolens ledamöter numera har detta. När väl åtgärder började vidtas, tycks man ha ”glömt” vår yrkeskår”.

”Det borde finnas skydd även mellan platserna där advokater och klienter sitter”.

”Rättens ledamöter sitter säkert men övriga aktörer får vara ihop med åhörare och fler än 1 person på några kvadratmeter”

”Avskärmningar med plexiglas har satts upp mellan rättens ledamöter, men inget skydd finns för övriga aktörer i rättssalen”.


Dela sidan:
Skriv ut: