Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Advokaten: ”Birgitte är naturligtvis väldigt lättad”

Nyheter
Publicerad: 2023-01-25 14:25
Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen friades i dag från grovt svindleri, eller grov marknadsmanipulation, samt röjande av insiderinformation.
– Vi är naturligtvis glada, och Birgitte väldigt lättad, säger hennes advokat Per E Samuelson till Dagens Juridik.

Vid 13.30 i dag kom domen från Stockholms tingsrätt. Swedbanks tidigare vd frias på samtliga punkter av rätten.

Hon mottog beskedet med glädje, och lättnad.
– Det har varit en oerhört stor press för henne, att gå från vd på en storbank till att bli åtalad. Men nu har vi fått ett kvitto från rätten på att inget av det hon sagt varit fel.

”Otydliga”

Tingsrätten bedömde enligt ett pressmeddelande att vissa av vd:ns uttalanden har varit otydliga och ofullständiga när det gäller bankens arbete mot penningtvätt. Det handlar framför allt om uttalanden som vd:n gjorde i Svenska Dagbladet och Dagens industri angående Swedbanks kopplingar till Danske Banks estländska filial under 2007–2015.

”De uttalanden som har gjorts har dock varit allmänt hållna och såvitt framkommit i huvudsak korrekta. I vart fall har vd:n inte sagt att Swedbank har varit befriat från problem i sitt arbete mot penningtvätt. Åtalet för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation har därför lämnats utan bifall”, skriver tingsrätten.

– Birgitte Bonnesen har inte gjort eller sagt det åklagaren har påstått. Nu hoppas vi att det här är över. Men det är ju inte upp till oss, säger per E Samuelson.


Dela sidan:
Skriv ut: