Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Advokatbyrå hotas med företagsbot – åklagare väcker talan

Nyheter
Publicerad: 2022-09-06 14:09
EKOBROTTSMYNDIGHETEN LOGGA

En åklagare vid EBM har väckt talan om företagsbot mot en advokatbyrå.
Detta sedan en advokat vid byrån, i rollen som likvidator, i tre år i rad varit sen med att upprätta årsredovisning för ett bolag.
Advokaten är sedan tidigare åtalad för bokföringsbrott, enligt ett pressmeddelande från EBM.

I pressmeddelandet skriver Ekobrottsmyndigheten att åtalet för bokföringsbrott, som väcktes redan i juli förra året, gäller de två senaste tillfällena där advokaten var 14 respektive drygt fem månader sen med att upprätta årsredovisning för det aktuella bolaget.

Nu står det alltså klar att åklagaren även väljer att väcka talan om företagsbot mot advokatbyrån. Detta då denne anser att brotten begåtts i byråns utövning.

Nödvändig

– En årsredovisning ska offentliggöras och är nödvändig för att bolagets ekonomiska resultat och ställning ska kunna bedömas. Den utgör en viktig del av bokföringen och har betydelse för många olika intressenter, till exempel bolagets ägare, handelspartners, kreditgivare med flera. Årsredovisningen är också avgörande för beslut om skatt, Andreas Bergman, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm i pressmeddelandet och fortsätter:

– Eftersom jag anser att brotten har begåtts i advokatbyråns utövning av näringsverksamhet yrkar jag att tingsrätten ska besluta om en företagsbot om 250 000 kronor.


Dela sidan:
Skriv ut: