Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Advokat varnas efter hyllande inlägg av kollega på Instagram – ”strider mot god advokatsed”

Nyheter
Publicerad: 2019-05-22 10:47
Foto: Gorm Kallestad/TT

I ett inlägg på Instagram hyllade en advokat sin kollega, som fått en man misstänkt för grov våldtäkt mot barn frisläppt. Nu varnas advokaten av Advokatsamfundet – som menar att inlägget strider mot god advokatsed. 

 

”Tack vare vår biträdande jurists enastående insats blev en av våra klienter som satt anhållen för grov våldtäkt mot barn frisläppt. En pust av lättnad för klienten och ännu en seger för rättvisan…”, skrev advokaten in inlägget på Instagram. Hon ”taggade” också inlägget med bland annat #rättvisa och #framgång. 

Vårdnadstvist
Inlägget anmäldes av de påstått utsatta barnens mamma, som också ligger i vårdnadstvist med barnens pappa – den misstäntke mannen. 

Kvinnan menade att det är ”mycket oetiskt att på sociala medier hylla en person som hjälper en misstänkt att komma undan” och skriver också att det ”borde finnas en etisk kod över att inte sprida denna sorts information på sociala medier.”

”Inlägget anonymt”
Advokaten försvarar sig med att inlägget är anonymt, och att det inte går att utröna vilket ärende det rör sig om. Anmälarens kritik, menar advokaten, ”kan inte tolkas på annat sätt än anmälarens personliga uppfattning i en fråga som inte har någon koppling till advokatsamfundets etiska regler.”

”Iaktta diskretion”
Advokatsamfundet skriver i sitt beslut att ”God advokatsed innefattar en skyldighet för en advokat att iaktta integritet och uppträda sakligt och korrekt samt så att förtroende för advokatkåren upprätthålls. Advokaten ska också iaktta diskretion om sina klienters angelägenheter.”

Tilldelas varning
Detta, skriver samfundet, innebär bland annat att advokater, även på sociala medier, ska iaktta återhållsamhet och måttfullhet och inte publicera uppgifter som riskerar att leda till att berörda personer kan identifieras.

Och dessa krav uppfylls inte av advokatens inlägg på Instagram. Därför har hon brutit mot god advokatsed och tilldelas en varning. 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här 

 

Mitt DJ Premium

Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.


Dela sidan:
Skriv ut: