Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Advokat satte knarkdömd icke-advokat i sitt ställe – varnas

Nyheter
Publicerad: 2020-07-28 13:48
Foto: Jessica Gow / TT

Mannen var förordnad som försvarare i ett stort mål om bland annat grovt vapenbrott.
Utan rättens tillstånd satte han dock en annan person i sitt ställe – en person som inte är advokat – och som dessutom dömts för grovt narkotikabrott med kopplingar till grov organiserad brottslighet.
Nu varnas advokaten.

I november förra året greps en man, misstänkt för grovt vapenbrott. Gripandet var en del av en större insats, och ytterligare flera personer misstänktes för brott i ärendet.

Kopplingar till MC-gäng

Ett par dagar senare fick den vapenbrottsmisstänkte mannen en advokat förordnad. Advokaten träffade därefter sin klient i arresten men när förhör skulle hållas dagen därpå meddelade advokaten att han skickade en annan person, en kvinna, i sitt ställe.
Men det visade sig att kvinnan inte var advokat, och dessutom dömd för grovt narkotikabrott i ett ärende med kopplingar till ett kriminellt mc-gäng.
Inte heller hade den förordnade advokaten skickat in någon begäran om substitution till tingsrätten.

Medveten om dom

I sin skrivelse till Advokatsamfundets disciplinnämnd skriver advokaten att han delar uppfattningen att han ska entledigas som försvarare för den vapenbrottsmisstänkte mannen – men att han inte delar ”skälen som åklagaren redogjort för”.

Han skriver att han var medveten om att kvinnan han skickade i sitt ställe var dömd för narkotikabrott, men att han inte kände till de närmare omständigheterna kring brottet.

Allvarligt brutit mot god advokatsed

Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att advokaten åtagit sig ett uppdrag som offentlig försvarare utan att, i vart fall inledningsvis, ha haft möjlighet
att fullgöra detta samt att han förtigit det förhållandet.
Dessutom har han utan rättens tillstånd satt en person som inte är behörig att utföra uppdraget, i sitt ställe.
Därigenom har han allvarligt brutit mot god advokatsed och tilldelas en varning.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.