Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Advokat krävde betalning för att skicka fullmakt – prickas nu

Nyheter
Publicerad: 2023-01-04 11:49
Foto: Hasse Holmberg/TT

En advokat prickas av disciplinnämnden sedan han krävt att en god man skulle stå för hans kostnader för att skicka ett rekommenderat brev med en fullmakt.
Enligt nämnden har advokatens agerande inneburit ett åsidosättande av hans plikter som advokat.

Anmälan till disciplinnämnden kom från en god man för en, enligt honom, dement man.

Den gode mannen ifrågasatte om det var förenligt med god advokatsed att advokaten hade en ”generell fullmakt” som han inte lämnade till den gode mannen – dennes önskan till trots. Fullmakten gav bland annat advokaten tillträde till konton på vilka det finns ”betydande summor”.

Krävde betalt – varnas nu

I ett yttrande till disciplinnämnden tillbakavisade advokaten anmärkningarna från den gode mannen och anförde att fullmakten var annullerad. Han anförde också att han kunde skicka den ”kryssade och rivna” fullmakten i ett rekommenderat brev så länge den gode mannen svarade för kostnaden för detta. Slutligen pekade han på att han tidigare varit i kontakt med den gode mannen och att det då inte funnits några frågetecken.

Disciplinnämnden beslutar nu att pricka advokaten då han anses ha brutit mot god advokatsed genom att kräva att den gode mannen skulle stå för kostnaderna för skickande av ett rekommenderat brev innehållande fullmakten.


Dela sidan:
Skriv ut: