Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

AddLife förvärvar Vision Ophthalmology Group

Nyheter
Publicerad: 2021-04-08 09:11
Kristina Willgård

AddLife fortsätter sin expansion i Europa och förvärvar Vision Ophthalmology Group. Initial köpeskilling uppgår till 165 miljoner euro och en tilläggsköpeskilling kan utgå på ytterligare maximalt 18 miljoner euro. 

Addlife förvärvar Vision Ophthalmology Group, en europeisk distributör och tillverkare inom oftalmologi, ögonkirurgi, med verksamhet i Schweiz, Tyskland, Storbritannien, och Polen. 

Omsättning och köpeskilling

Vision Ophthalmology Group omsätter cirka 70 miljoner euro och har 190 medarbetare. Initial köpeskilling uppgår till 165 miljoner euro, varav 50 procent betalas kontant och 50 procent erläggs genom befintliga återköpta samt nyemitterade B-aktier. En tilläggsköpeskilling kan utgå på ytterligare maximalt 18 miljoner euro. Tillträde förväntas ske den 8 april 2021.

– Vi har sedan en tid varit intresserade av oftalmologimarknaden. Segmentet har alla viktiga egenskaper för att passa vår affärsmodell och det stärker vår position som en oberoende europeisk nischaktör inom Life Science. VOG har en stark ledning som tillför värdefull erfarenhet inom oftalmologi, vilket ger oss en stabil plattform och goda förutsättningar för att driva både organisk och förvärvad tillväxt i en intressant nisch, säger Kristina Willgård, VD AddLife.

Förvärvas från Stirling Square Capital Partners

Schweiz är största marknad och står för 42 procent av omsättningen, Tyskland för 40 procent medan Storbritannien och Polen står för 9 procent vardera.

– Vi välkomnar AddLife som ny ägare och är väldigt entusiastiska över att nu få utveckla VOG i samarbete med en långsiktig ägare. Under 2019 påbörjade vi ett omfattande förändringsarbete för att skapa en grund för lönsam tillväxt och expansion till fler europeiska marknader. Med stöd av AddLifes nätverk och erfarenhet ser vi goda möjligheter att både öka tillväxten och förbättra lönsamheten, säger Dario Aganovic VD för Vision Ophthalmology Group

VOG omsatte under räkenskapsåret 2020 cirka 70 miljoner euro med ett proforma EBITDA-resultat om cirka 13 miljoner euro. 

VOG förvärvas från Stirling Square Capital Partners. 

Baserat på AddLifes nettoomsättning och EBITA-resultat för 2020 innebär förvärvet att omsättningen ökar med cirka 13 procent till cirka 6 miljarder kronor samt att EBITA-resultatet ökar med cirka 16 procent till cirka 930 miljoner kronor.


Dela sidan:
Skriv ut: