Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

A$AP Rocky i rätten – åtalad för att ha misshandlat 19-åring

Nyheter
Publicerad: 2019-07-30 19:22
A$AP Rockys mamma var på plats under rättegången i Stockholms tingsrätt. Foto: Eric Tagesson/Dagens juridik

I dag tisdag inleddes rättegången mot den amerikanska superstjärnan A$AP Rocky, och två vänner till honom i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.
Dagens Juridik var på plats.

Här kan du ta del av Dagens Juridiks direktrapportering från rättegången.

Tjugo minuter efter utsatt tid, på grund av det stora antalet åhörare som skulle genom säkerhetskontrollen, inleddes förhandlingen i säkerhetssalen.

Fördes in i handfängsel

De tre misshandelsåtalade männen fördes in i salen i handfängsel, A$AP Rocky iklädd häktets gröna kläder, satte sig ner bredvid sin advokat Slobodan Jovicic. De två andra åtalade bredvid sina advokater, samtliga tre advokater är privata försvarare, Carla Pantzar och Martin Persson.

Till höger, mellan åklagare Daniel Sunesson och målsägarbiträdet Magnus Strömberg satt den 19-årige målsägaren.

Regeringsrepresentanter

Bakom glaset i salen satt media från såväl de nordiska länderna som USA, och A$AP Rockys mamma och representanter för den amerikanska regeringen.

Samtliga tre åtalade nekar till brott och hävdar i första hand nödvärn, i andra hand putativt nödvärn, och till sist nödvärnsexcess.

Intresset för rättegången är stort. Foto: Eric Tagesson

Under åklagarens sakframställan visades ett flertal filmer som visar en stor del av händelseförloppet. A$AP Rocky och hans entourage befinner sig utanför Max hamburgerrestaurang på Kungsgatan när 19-åringen går fram till dem. 19-åringen hävdar att han inte visste vilka de var, utan bara skulle fråga om de sett hans kompis.

Lyfte 19-åringen i halsen

Han blir flera gånger ombedd av A$AP Rockys livvakt att gå därifrån, men stannar kvar. Efter någon minut ses på filmen hur livvakten, som inte är misstänkt för något brott, först knuffar 19-åringen, sedan tar tag med båda händerna om hans hals och lyfter honom flera meter.

Det är vid detta tillfälle de hörlurar som 19-åringen bär om halsen går sönder, menar 19-åringen själv – och det är därför, säger han, som han fortsätter att gå fram till gruppen.

Trots flera tillsägelser, vänliga men bestämda, så fortsätter 19-åringen att gå efter dem.

A$AP Rocky kastar 19-åringen i marken

De går in på en mindre gata, och i slutet av den uppstår tumult. På filmerna ses hur A$AP Rocky tar tag i 19-åringen och slänger honom i marken. A$AP Rocky rusar sedan fram och utdelar minst ett slag – därefter ansluter hans två medåtalade och flera slag och sparkar utdelas.

Tiden från att 19-åringen först gått fram till dem tills att han kastas i marken är 16 minuter.

Knäckfråga: Flaskan

En av knäckfrågorna under förhandlingen rör en flaska – 19-åringen hävdar att han blivit slagen med den i huvudet, med sådan kraft att den gått sönder, och att flera av de åtalade sedan använt den trasiga flaskan när de misshandlat honom.

En trasig flaska hittas på platsen, men den har inte gått att knyta till någon av de åtalade – inte heller har några skador i 19-åringens huvud dokumenterats.

Försvarets linje är att flaskan aldrig använts. De skärsår målsägaren har, som enligt rättsläkaren kan komma från en trasig flaska, menar advokaterna kan ha kommit från att de åtalade trampat på krossat glas som fastnat i deras skor, som sedan skurit målsägaren då de sparkat eller stått på hans armar.

”De förstörde mina lurar”

Efter lunchpausen förhördes 19-åringen av åklagaren. Han fick flera gånger svara på frågan varför han fortsatte att följa efter gruppen, trots att de sa till honom.

– De hade förstört mina hörlurar, jag ville ha dem tillbaka, säger han.

De åtalade har i förhör, och också under rättegången via sina försvarare, gett uttryck för att de trodde att 19-åringen var beväpnad med något, kanske en kniv, och påverkad – något 19-åringen bestämt förnekar.

Advokaten: Nöjd
A$AP Rockys försvarare Slobodan Jovicic efter förhandlingen.

Advokat Slobodan Jovicic sa efter förhandlingen att han och hans klient var nöjda med dagen – att den gått som förväntat. De har också, inför fortsättningen på torsdag kallat två nya vittnen – dels livvakten, men också en ”person som gjort en iakttagelse som vi tycker är intressant”.

Rättegången är planerad att fortsätta i ytterligare två dagar, på torsdag och fredag. Under torsdagen ska försvaret förhöra målsägaren och sedan ska A$AP Rocky förhöras.


Dela sidan:
Skriv ut: