Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

A$AP Rocky dömd till villkorligt för misshandel

Nyheter
Publicerad: 2019-08-14 14:03
Foto: Fredrik Persson / TT

Den amerikanska superstjärnan A$AP Rocky döms av Stockholms tingsrätt för misshandel.
Straffet: Villkorlig dom.
– Han är besviken, vi hade hoppats på ett frikännande säger artistens advokat Slobodan Jovicic.

Det är sommarens mest uppmärksammade rättsfall. Den amerikanska rap-stjärnan A$AP Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, befann sig i Sverige för en spelning på Stadion. Den 30 juni, två dagar före spelningen, gav sig han och hans entourage ut på stan i Stockholm.

”Letade efter kompis”

Utanför hamburgerrestaurangen Max vid Hötorget kom en 19-årig man fram till sällskapet och frågade, enligt sin egen version, efter sin kompis. När han inte kunde göra sig förstådd, eller få hjälp gick han iväg för att bara minuter senare komma tillbaka.

A$AP Rockys försvarare Slobodan Jovicic. Foto: Eric Tagesson

A$AP Rocky:s livvakt bad flera gånger den unge mannen att gå från platsen, och till slut knuffade han undan 19-åringen och lyfte hon sedan i halsen/kragen varpå 19-åringens hörlurar som han bar runt halsen gick sönder.

19-svingade de trasiga lurarna mot livvakten och visst tumult uppstod. När A$AP Rocky och hans sällskap sedan lämnade platsen följde 19-åringen, och en kamrat till honom efter in på en mindre gata.

Vänligt men bestämt

Trots flera vänliga men bestämda tillsägelser fortsatte 19-åringen att gå efter sällskapet, och menade att han skulle få tillbaka sin hörlurar. I slutet på gatan plockade A$AP Rocky och en av hans kamrater upp glasflaskor som stod på marken.

Vad som sedan händer är inte helt klarlagt. På filmer från händelsen hörs först hur en glasflaska krossas. Sekunden senare ser man hur A$AP Rocky tar tag i 19-åringen och kastar honom till marken. Sedan rusar A$AP Rocky fram och sparkar och slår den liggande 19-åringen. Snart ansluter två av A$AP Rockys vänner och sparkar och slår även de 19-åringen.

A$AP Rockys mamma var på plats under rättegången i Stockholms tingsrätt. Foto: Eric Tagesson/Dagens juridik

19-åringen fördes till sjukhus med bland annat skärskador och misstänkt revbensbrott.

Hävdar nödvärn

A$AP Rocky och hans vänner greps ett par dagar senare, och häktades misstänkta för misshandel. Samtliga nekade till brott och menade att de handlat i nödvärn, putativt nödvärn eller möjligen nödvärnsexcess då de fruktade att 19-åringen var både beväpnad och påverkad av narkotika.

Efter tre veckor i häkte åtalades de tre för misshandel.

Fallet väckte stor uppmärksamhet och USA:s president Donald Trump engagerade sig för att A$AP Rocky skulle släppas fri. På Twitter redogjorde han för att han kontaktat Stefan Löfven och själv försäkrat statsministern om att han kunde ”garantera” borgen för rapparen.

”Livrädda”

Efter fyra veckor i häktet inleddes huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Ett flertal filmer från tillfället visades, där man kunde se 19-åringen upprepade gånger gå fram till A$AP Rockys sällskap, och också hur A$AP Rocky bad honom att lämna dem i fred.

Illustration: Anna Harvard / TT

A$AP Rocky och hans vänner vittnade om hur de varit livrädda för 19-åringen, som i sin tur vittnade om hur han bara ville ha tillbaka sina lurar och hur han blev arg för att han blivit illa behandlad ”utan anledning”.

Efter tre dagars förhandling försattes A$AP Rocky och hans medåtalade på fri fot i väntan på dom, och rapparen återvände till USA.

Domen:

I dag meddelade tingsrätten sin dom. A$AP Rocky och hans två medåtalade döms alla till villkorligt. De ska också betala 12 500 kronor till målsägaren, solidariskt.

Tingsrätten konstaterar att det inte förelegat någon nödvärnssituation och att de tilltalade misshandlat målsäganden med slag och sparkar. Det är dock inte bevisat att de slagit målsäganden i huvudet med en flaska eller i övrigt misshandlat honom med hela eller trasiga flaskor. 

Rätten konstaterar att det påstådda slaget med en glasflaska inte gått att bevisa – inte minst eftersom målsägaren saknar skador som överensstämmer med påståendet.

”Inte gått att klarlägga”

Inte heller de skärskador offret haft har gått att ”klarlägga exakt hur han fått dem och av vem. Det är därför inte bevisat att någon av de tilltalade tillfogat honom de skadorna i något avseende som omfattas av åtalet,” skriver rätten.

Tingsrätten anser att det funnits både försvårande och förmildrande omständigheter vid misshandeln. ”Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att misshandeln inte varit av så allvarligt slag att fängelse måste övervägas som påföljd i första hand. Påföljden bestäms därför till villkorlig dom. Eftersom det inte funnits tillräckliga skäl att döma till fängelse ska det inte heller övervägas att förena den villkorliga domen med samhällstjänst. Med hänsyn till att de tilltalade varit frihetsberövade i 31 dagar ska, i enlighet med HD:s praxis, den villkorliga domen inte förenas med böter”, skriver rätten.

”Komplex bevisbild”

– Den sammantagna bevisbilden i målet har varit komplex. Åklagaren har inte lyckats styrka att målsäganden slagits i bakhuvudet med en flaska eller att han misshandlats med glasflaskor. Det har påverkat bedömningen av allvaret i gärningen säger rättens ordförande, chefsrådmannen Per Lennerbrant i en kommentar.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut: