Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

9 av 10 nyutexaminerade jurister har anställning

Nyheter
Publicerad: 2021-09-20 08:28
Foto: Claudio Bresciani/TT

Arbetsmarknaden för jurister är glödhet och hela 91 procent av de som tog juristexamen under åren 2019-2020 har en anställning idag.
Det visar en färsk undersökning från fackförbundet Akavia.

Enligt undersökningen hade fyra av tio juriststudenter som tog examen 2019-2020 dessutom sitt första arbete med relevans för utbildningen redan innan de hunnit bli klara med studierna.

– Juristyrket är ett säkert kort och ett tydligt bevis på att en akademisk utbildning lönar sig, säger Abelone Tischbein-Madsen, teamleader för studentverksamheten på Akavia, i ett pressmeddelande.

Medellön på över 30 000 kronor i månaden

Medellönen bland de nyutexaminerade juristerna ligger mellan 31 301 kronor och 30 496 kronor i månaden. Detta avhängigt om juristen angett ett löneanspråk eller inte vid det första anställningstillfället. Akavias undersökning visar nämligen att den som angett ett sådant har 800 kronor mer i medellön jämfört med den som inte gjorde detta.

Vanligast är att de nyutexaminerade juristerna, som ingick i undersökningen, fått jobb på en advokatbyrå, inom den statliga förvaltningen eller inom rättsväsendet.


Dela sidan:
Skriv ut: