Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

696 vapen har beslagtagits genom Operation Rimfrost

Nyheter
Publicerad: 2020-05-14 10:09

Totalt har 754 husrannsakningar gjorts, 696 vapen har beslagtagits och 535 personer har frihetsberövats i Operation Rimfrost.

Polisens Operation Rimfrost har gett resultat både nationellt och regionalt. Det visar exempelvis mängden gripanden, beslag och en positiv utveckling gällande allmänhetens upplevda trygghet. Detta skriver Polisen på sin hemsida och uppger att den regionala särskilda händelsen kommer att fortsätta.

Minska skjutningar och sprängningar

Vidare framgår det att sedan starten av den nationella särskilda händelsen Operation Rimfrost har man inom polisen kraftsamlat och förstärkt bland annat region Syd och region Mitt för att bland annat minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer och öka beslagen av vapen. Sedan dess har 535 individer frihetsberövats och en större mängd vapen, sprängämnen och narkotika beslagtagits.

– 696 vapen finns inte längre tillgängliga för kriminella grupperingar, hundratals kilo sprängmedel kommer inte detonera utanför en restaurang, narkotikan i polisens beslagsrum kommer inte generera intäkter till kriminella eller leda till personliga tragedier i missbruk. Incitament att bli kriminell i form av kontanter, bilar och armbandsur har beslagtagits som direkt eller indirekt vinning av brott. Hundtals kriminella aktörer har inkapaciteras i olika omfattning och då förhindrats från att begå brott, säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef.

Trygghetsmätning

Ytterligare ett mål med Operation Rimfrost är att öka tryggheten hos allmänheten. Nyligen gjordes en extrainsatt trygghetsmätning i Malmö, Helsingborg, Landskrona, Kristianstad och Hässleholm där man nu i stort ser en positiv utveckling. I samtliga av dessa kommuner har problembilden minskat.

I en trygghetsmätning som Polisen genomfört framgår det att respondenterna i Malmö, som exempel, upplever minskade problem inom samtliga områden som mäts i trygghetsmätningen; utemiljö, missbruksproblem, utomhusstörningar, utsatthet för brott, oro för att utsättas för brott och konkret känsla av otrygghet. 

Fler av respondenter anser att polisen bryr sig om de lokala problemen (57 procent 2020, 54 procent 2019), visar trygghetsmätningen som genomfördes den 27 februari till den 15 april i år.

Finns förbättringsområden

Mätningen visar dock att det finns förbättringsområden. I Malmö, Landskrona och Kristianstad är exempelvis allt för få trygga ensam ute på kvällen.

– I stort sätt är resultatet gott och visar att det arbete som svensk polis gör påverkar problembilden positivt. Det finns förbättringsområden men det är något vi jobbar vidare med, säger Stefan Sintéus, kommenderingschef region Syd.

I juni kommer den nationella särskilda händelsen Operation Rimfrost att avslutas. Men i region Syd kommer den att fortsätta som regional särskild händelse. De arbetssätt och metoder som framgångsrikt har använts kommer även fortsättningsvis användas.

– Även om den nationella särskilda händelsen inte är kvar kan de kriminella förvänta sig ett fortsatt tryck, säger Stefan Sintéus.

Får kritik av polisforskare

Polisens siffror till trots dömer dock polisforskaren Stefan Holgersson ut projektet och kallar det för ”en kuliss” med kontraproduktiva effekter.

Holgersson beskriver operationen som en skenmanöver i syfte att slippa kritik från allmänheten för sin hantering av den organiserade brottsligheten.

– Polisen har press på sig att visa att man agerar kraftfullt mot skjutningar och sprängningar, och då är det här det snabbaste sättet att skapa en kuliss av en framgångsrik verksamhet. Kortsiktigt kan det ge en effekt av att allmänheten känner sig tryggare och politiker känner sig nöjda, men det är en effekt av något som är en kuliss, säger han till TT.

Operation Rimfrost

Antal frihetsberövade: 535 
Häktade: 246                      
Anhållna: 282 
Antal husrannsakningar: 754 

Beslag

(Beslag nationellt 191212-200512, ett urval)

Beslag vapen: 696 
Beslag sprängmedel: 155,5 kg 
Beslag narkotika: 168 kg amfetamin, ca 60 kg kokain, m.m
Flera stora dopingbeslag
Beslag kontanter: 4 566 800 sek
Beslag värde: 23 personbilar
32 exklusiva klockor

Trygghetsmätningen

Genomfördes mellan den 27 februari och den 15 april. Enkäten skickades ut till 16 800 slumpmässigt urval invånare i åldrarna 16-85 år i Malmö, Helsingborg, Landskrona, Kristianstad, Hässleholm. Total svarsfrekvens: 57,7 procent.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.