Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

63-åring döms till villkorligt och dagsböter efter romansbedrägeri

Nyheter
Publicerad: 2022-09-08 09:16
Foto: Maja Suslin / TT /

En man får villkorlig dom och döms att betala dagsböter för penningtvättsbrott. Enligt egen utsaga har mannen själv blivit bedragen av en kvinna han träffat på nätet och som han trodde att han hade en relation med.

En 63-årig man, som är dansk medborgare, döms av Malmö tingsrätt för penningtvättsbrott. Han får villkorlig dom och döms att betala 40 dagsböter om 50 kronor.

Enligt tingsrätten är det utrett att en målsägande har utsatts för bedrägeri när han fört över en summa pengar till 63-årigen.

63-åringen har efter mottagandet av beloppet gjort kortköp för hela beloppet. 

Träffa en advokat i Nigeria

Men den 63-årige mannen som har förnekat brott berättar att han trodde att pengarna kom från en kvinna som han lärde känna via internet i april 2019.

Kvinnan berättade att hon var född i Sverige och att hon hade flyttat till Amerika med sina föräldrar när hon var fem år gammal. Kvinnan sa att hon var på väg till Nigeria för att träffa sin fars advokat. Kvinnan sa att det fanns ägodelar och kapital i Nigeria som hon skulle hämta.

Den 63-årige mannen väntade på att få träffa kvinnan i verkliga livet och han betraktade henne som sin partner. Kontakterna fortsatte fram till år 2022. 

Kvinnan hade ordnat ett falskt äktenskapsbevis eftersom hon endast skulle få sin fars pengar om hon var gift. 

Han hade ingen tanke på att kvinnan lurade honom. Om han hade vetat det hade han inte skickat så mycket pengar till henne, har han uppget i tingsrätten. Hans pengar tog slut men kvinnan fortsatte ändå att prata med honom. 

Pengar skickades till hans konto

Kvinnan sa att en av advokatens vänner skulle skicka pengar till hans konto för att han skulle kunna hjälpa henne med hennes ärende. Enligt mannen stod det bara ”Europabetalning” och han hade ingen aning om vem som betalade ut det. Därefter ringde de och sa att de hade satt in pengarna på hans konto och att han omedelbart måste skicka pengarna till dem. De ringde 30-40 gånger, framgår det av domen.

Mannen har uppgett att han inte har lämnat sitt kontonummer till någon, men när han har skickat pengar till kvinnan har de sett kontonumret. Han har totalt spenderat 130 000 kronor för att kunna hjälpa henne. 

Han har bland annat skickat en biljett till henne för att hon ska komma hit till Sverige men hon sa att hon fick avslag på visumansökan.

Anmärkningsvärd berättelse

Tingsrätten skriver att den 63-årige mannens ”berättelse framstår som anmärkningsvärd”. Enligt tingsrättens bedömning är hans berättelse emellertid inte sådan att den kan lämnas utan avseende och ska därmed ligga till grund för tingsrättens bedömning. 

Genom utredningen är det dock utrett att mannen i vart fall har tagit emot pengar som härrör från bedrägeriet som åklagaren har pekat på. Mannen har gjort kortköp för motsvarande belopp. 

”Omständigheterna är sammantaget sådana att han i vart fall vid den tidpunkten inte kan ha uppfattat situationen på annat sätt än att det fanns en avsevärd risk för att pengarna som fördes över till hans konto härrörde från brott eller brottslig verksamhet och att syftet med överföringen antingen var att dölja just det eller att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig pengarna”, skriver tingsrätten. 

Tingsrätten noterar att mannen trots detta har tagit emot pengarna och sedan vidtagit åtgärder med dem. 

Varken straffvärdet eller brottslighetens art talar för att påföljden ska bestämmas till ett fängelsestraff. Mannen är därtill tidigare ostraffad och förefaller leva under ordnade förhållanden. Det saknas därmed särskild anledning att befara att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Påföljden bestäms därför till villkorlig dom förenat med dagsböter.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
romansbedrägeri

Dela sidan:
Skriv ut: